Новоизбраният кмет на Атина Костас Бакояни, наследник на едно от

...
Новоизбраният кмет на Атина Костас Бакояни, наследник на едно от
Коментари Харесай

Новият кмет на Атина полага клетва

Новоизбраният кмет на Атина Костас Бакояни, правоприемник на едно от най-мощните политически фамилии в Гърция, поставя клетвата в неделя, откакто даде обещание да възроди гръцката столица, оповестява Българска телеграфна агенция.

Новият кмет ще поеме служебните си отговорности си на 1 септември в града, където към момента са явни вредите от траялата десетилетия рецесия: изоставени или разрушени здания, затворени магазини, счупени тротоари и места, където процъфтяват опиатите и проституцията.

" Днес Атина не просто сменя кметовете. Тя навлиза в нова епоха с друг метод на работа, нов образ и философия ", съобщи 41-годишният нов кмет след успеха си на 2 юни.

" Градът е ваш... единствено дружно, от дъното нагоре, можем да вдигнем града високо ", сподели Костас Бакояни, който наследява поста, заеман от майка му Дора Бакояни, първата жена кмет на Атина.

Бакояни избра да постави клетвата си в опустошения квартал „ Акадимия Платонос ”, който в миналото е бил мястото на Академията на Платон.

Месец след избирането му за кмет чичото на Бакояни, Кириакос Мицотакис, беше определен за министър-председател на Гърция от консервативната партия „ Нова народна власт “.

С разлика във възрастта едно десетилетие, чичо и племенник написаха политическата история на Гърция, като по едно и също време заеха два от водещите политически постове в страната.

Те също са определени на постове, заемани преди от родителите им, под знамето на партия, в която семейство Мицотакис е мощ от десетилетия.

Подобно на чичо си, Бакояни е ревнив във връзка с публичната сигурност, като се стреми да извлече изгода от бездействието на предходното ляво държавно управление против анархисткия вандализъм и безвластие.

След като вандали намазаха багра на един от предизборните му павилиони преди първия общински избирателен кръг на 26 май, Бакояни реагира.

" Те би трябвало да се прекръстят, в случай че имат вяра в Бог, че аз няма да стана кмет ", сподели той.

Бакояни даде обещание да се концентрира върху „ очевидното “ - „ Сигурност, непорочност, осветяване “.

Сред неговите обещания е 54,4 милиона евро за алея, свързваща някои от главните забележителности на столицата и създаване на детски площадки и колоездачни направления.

Новоизбраният кмет е бил едвам на 11 години, когато татко му Павлос Бакояни, народен представител от „ Нова народна власт “, е разстрелян през 1989 година от извънредно лявата организация на „ 17 ноември “.

Бакояни е заявявал, че го е „ подлудявало “, че предходната администрация на премиера Алексис Ципрас неведнъж е давала отпуск в пандиза на килъра на татко му Димитрис Куфодинас.

Завършилият в Харвард Бакояни е определен за първи път за кмет на дребното планинско градче Карпениси през 2010 година на 33-годишна възраст. Преди това той е бил специфичен консултант на майка си, когато тя беше външен министър от 2006 година до 2009 година Като кмет на Карпениси той е хвален за това, че е развил туризма в региона.

През 2014 година е определен за поста на районен шеф за централна Гърция.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР