Новоизбраният испански парламент гласува в четвъртък с мнозинство да избере

...
Новоизбраният испански парламент гласува в четвъртък с мнозинство да избере
Коментари Харесай

Социалист спечели ключов вот в испанския парламент

Новоизбраният испански парламент гласоподава в четвъртък с болшинство да избере претендент социалист за ръководител на камарата , вдъхвайки малко живот на стремежите на настоящия министър председател социалист Педро Санчес да образува друго ляво държавно управление.

Решаващият избор беше извоюван от Франсина Арменгол със 178 гласа в 350-ата долна камара на Народното събрание против 139 за претендента на главната консервативна Народна партия.

Това са първите парламентарни избори след неубедителните национални избори на 23 юли, които не оставиха нито една партия с елементарен път за сформиране на държавно управление. Партиите отляво и отдясно имат съвсем еднакъв брой места.

Остава да се види дали Санчес може да събере същата подкреп а, в случай че бъде свикан от краля да се опита да сформира държавно управление. Ако не, нови избори може да са зад ъгъла.

Парламентът също по този начин би трябвало да гласоподава осем членове на председателския съвет на ръководителя, орган, който дефинира дневния ред на парламентарните сесии.

Арменгол завоюва с поддръжката на 14 гласа от две сепаратистки партии в североизточния район на Каталуния, в това число седем от  Жунтс  (Заедно), радикална каталунска сепаратистка партия, водена от избягалия политик Карлес Пучдемон , който живее в Брюксел, откакто избяга от Испания в 2017 година след несполучливата си сделка  за разединение.

Жунтс побърза да уточни, че гласуването е единствено за позицията на представител и не демонстрира, че партията ще поддържа Санчес.

Ако се случи, Пучдемон , който е изправен пред престъпни обвинявания в Испания, ще бъде в първостепенна позиция да дефинира курса на политиката на Испания през идващите четири години, което ще я трансформира в непрекъснат камък на законодателната власт.
 Педро Санчес изиска още веднъж премиерския пост
Педро Санчес изиска още веднъж премиерския пост

Той не е оповестил кои ще бъдат съдружните му партньори
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР