Новоизбраният испански евродепутат Карлес Пучдемон не е бил допуснат в

...
Новоизбраният испански евродепутат Карлес Пучдемон не е бил допуснат в
Коментари Харесай

Европарламентът отказва засега достъп на Пучдемон

Новоизбраният испански евродепутат Карлес Пучдемон не е бил позволен в Европейския парламент, оповестяват тази заран медии в Белгия.

Отбелязва се, че евродепутатите имат право на краткотраен едномесечен пропуск до първата сесия на европарламента през юли. Когато през вчерашния ден отишъл да си вземе пропуща от Европейския парламент в Брюксел, Пучдемон минал инспекция за сигурност, само че бил догонен от защитата. Пучдемон научил, че не е в листата на охранителите за жителите с право на достъп до постройката.

Уточнява се, че описът се изготвя по данни от страната, чиито жители са определени за евродепутати. Тъй като Испания не е подала името му към администрацията на Екологичен потенциал, чиновниците в институцията са решили да не го позволяват до постройката.

Медиите слагат въпроса дали гласоподавателите дефинират евродепутатите, или крайното решение остава на правосъдните инстанции. В случая испанското правораздаване, наредило задържането на Пучдемон, в случай че се върне в Испания, е в положение да ограничи новите му права на евродепутат.

Пучдемон избяга в Белгия през 2017 година около рецесията с опита за оповестяването на испанската област Каталуня за самостоятелна страна. Той е упрекнат за подстрекаване към нелегално допитване за отделянето на Каталуня от Испания.

Администрацията на европарламента е обяснила, че не би желала да подхваща деяние, което би било възприето като неуважение към испанските закони. Администрацията е решила, че вредите ще бъдат по-малки, в случай че на Пучдемон бъде отхвърлен краткотраен достъп до институцията. /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за: Евроизбори 2019 (595)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР