Новогодишното изявление на севернокорейския лидер Ким Чен-ун за масово производство

...
Новогодишното изявление на севернокорейския лидер Ким Чен-ун за масово производство
Коментари Харесай

"Ню Йорк таймс": Ким Чен Ун се опитва да раздели САЩ и Южна Корея

Новогодишното изказване на севернокорейския водач Ким Чен-ун за всеобщо произвеждане на нуклеарни оръжия и междуконтинентални ракети през новата година крие хитра нова тактика за започване на директни договаряния с Южна Корея, с вярата да раздели Вашингтон и Сеул, които са съдружници от седем десетилетия, написа в. " Ню Йорк таймс ".

Може би Ким усещаше напрежението сред президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп и южнокорейския му сътрудник Мун Дже-ин, когато прикани за незабавен разговор сред двете корейски страни преди откриването на зимните олимпийски игри в Южна Корея, планувано за идващия месец. Напрегнатите връзки сред съдружниците се утежняват от месеци. Президентът Мун е либерал, който желае икономическо и дипломатическо разкриване към Северна Корея (КНДР), до момента в който Тръмп работи настойчиво, с цел да притисне Пхенян с все по-тежки наказания.

През последните месеци Мун вбеси американския президент и съветниците му и със заявката си, че има право на несъгласие над всевъзможни превантивни военни дейности на Съединени американски щати против севернокорейската нуклеарна стратегия. Досега Ким като цяло пренебрегваше Мун - представян от севернокорейски медии като безгръбначен прислужник на Съединени американски щати - само че внезапната смяна на тона и политиката към двустранни договаряния сред Северна Корея и южната й съседка демонстрират, че Ким вижда опция да задълбочи разделянето сред Сеул и Вашингтон. Пхенян залага на това, че Съединени американски щати няма да могат да окажат по-голям напън над КНДР, в случай че нямат единодушието на южнокорейските си съдружници. Този гамбит може да проработи.

Часове след речта на Ким, канцеларията на Мун приветства предлагането на Пхенян по метод, който може да ускори още повече напрежението със Съединени американски щати. Изявлението наблягаше на ролята на двете корейски страни в решаването на нуклеарната рецесия - обратно на метода на Тръмп, съгласно който не може да се стартират директни договаряния, преди да има признаци, че КНДР се отхвърля от нуклеарните и ракетни тествания, както и без единодушие, че крайната цел на всички договаряния е цялостно унищожаване на севернокорейските нуклеарни сили. Ким може да е стимулиран ненапълно и от потребността от намаляване на интернационалните наказания, които са почнали да оказват въздействие, съгласно наличната информация. Южнокорейският президент пък залага, че е доста по-малко евентуално КНДР да смути зимната олимпиада, в случай че в тях вземат участие севернокорейски състезатели. Освен това намекът на администрацията на Съединени американски щати за вероятен предпазен удар и разгорещените изказвания на Тръмп и Ким раздрусаха Южна Корея, която би се оказала на фронтовата линия на възможни военни дейности. Големият въпрос е дали методът на Ким Чен-ун ще даде резултат.

Поддръжниците на твърдата линия в Сеул и Вашингтон се притесняват, че вероятно понижаване на напрежението на Корейския полуостров може да докара до намаляване на използването на глобите. Мун се надява на пауза в нуклеарното опълчване по време на зимните олимпийски игри и счита да употребява инерцията за започване на договаряния с КНДР, в които по-късно може да се включат Съединени американски щати, Китай и Русия. Но тъкмо тук разделянето сред Южна Корея и Съединени американски щати може да се трансформира в бездна - тъй като това може да докара до опазване на едно статукво, което Тръмп към този момент разгласи за недопустимо.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР