Новогодишният празничен сезон е открит. Много предварително са купили подаръци

...
Новогодишният празничен сезон е открит. Много предварително са купили подаръци
Коментари Харесай

Новогодишният подарък като инвестиция

Новогодишният празничен сезон е открит. Много авансово са купили дарове за другари и родственици за идните празници, а други се замислят в последния миг. За това, за какво през 2020 година един от най-хубавите дарове може да бъде часовник и дали това ще бъде дълготрайна инвестиция, пред РИА Новости споделя Артемий Лечбински, съсобственик на една от най-старите аукционни къщи в Цюрих Ineichen.

“Към всичко аз подобавам прагматично и подаръкът би трябвало да бъде нещо неповторимо, с цел да се открои. Очевидно специалността е оставила отпечатък върху мен, тъй че евентуално бих посъветвал да вземете някой джобен часовник. Мога да кажа, че сега даже закупуването на златен джобен часовник Patek Philippe или Vacheron Constantin за към 5000 $ ще бъде доста добра инвестиция, тъй като в никакъв случай няма да се продават толкоз на ниска цена “, сподели той.
Един от вероятните дарове могат да бъдат и часовниците на руснака Константин Чайкин, цената на които стартира от няколко хиляди $ и може да се усили десетократно на търга. Според специалиста, Чайкин се популяризира по целия свят със личния модел „ Джокер “, тъй че през днешния ден такава покупка ще бъде добра инвестиция.
“Инвестиция е, когато купувате на ниска цена, а продавате скъпо след доста години. Това е стратегическа инвестиция. Но от време на време е мъчно да се планува. Например през 60-те години никой не се нуждаеше от модела „ Дайтона “ на Ролекс. Това бе най-непопулярният модел, който те постановиха на хората. И ние имаме клиенти, които ги купиха просто, тъй като трябваше и ги сложиха в сейфове. Тогава този модел струваше 500 $, а в този момент коства 100 000 $ ”, споделя той.
Ако методите стратегически към покупката на часовник за подарък, след няколко години, когато цената му се увеличи и се появи несъмнено търсене, той може да бъде продаден на търг. Самият Лечбински от дълго време се занимава с продажбата на часовници и счита, че сходни търгове няма да изгубят своята новост.

„ Ако приказваме за аукционни продажби, тогава, несъмнено, часовниците се продават доста по-добре, тъй като това е по-разбираем артикул за аукциона, купувачи и колекционери “, сподели той.
Според него търговете за часовници са доста по-активни от тези с бижута, просто тъй като колекционерите на часовници към този момент знаят авансово кой модел желаят да получат в сбирката си. Всъщност за тях е значимо да знаят единствено в какво положение са изпратени на търг. Докато бижутата не могат да бъдат оценени от фотографията и преди да бъдат купени, всеки желае да прегледа по-отблизо и да реши дали е уместно за жена.
“В момента виждаме, че аукционните къщи, които продават бижута, не се усещат доста комфортно. Купувате и инвестирате в нещо, чиято цена нараства. И в този момент часовниците, ръчните часовници, се трансфораха в мода. Те са инвестиция и част от имиджа. Това е настоящо и хората ги купуват, тъй като виждат, че цените на тези движимости се повишават “, добави специалистът.
В същото време, съгласно Лечбински, в близко бъдеще дребни аукционни къщи ще бъдат трансформирани. И в случай че такива огромни и остарели аукционни къщи като „ Кристис “ и „ Сотби “ не престават да провеждат търгове онлайн, то по-младите аукционни къщи са по-склонни да преминат към търгове в Интернет. В Ineichen 50 % от търговете към този момент са онлайн. Купувачите са основно от Съединени американски щати и Европа, а измежду клиентите има и руснаци. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР