Новогодишните празници преминаха тежко за планинските спасители от отрядите на

...
Новогодишните празници преминаха тежко за планинските спасители от отрядите на
Коментари Харесай

Тежко преминаха новогодишните празници за планинските спасители от Югозападна България

Новогодишните празници минаха тежко за планинските спасители от отрядите на югозападна България, съобщи кореспондент на Агенция " Фокус “.

В дните сред 27.12.22г. и 02.01.23г., отряд Банско организира издирвателна акция в региона на вр. Вихрен, взаимно с отрядите Разлог, Сандански, Благоевград, Кюстендил и София. Проведени са голям брой обхождания на региона, събиране на информация, облитания с дрон. При последвал видео разбор на фрагментите, са разпознати движимости, а по-късно и тялото на починалият екскурзиант.

Става ясно, че лицето е паднало по стръмен скат от лед и скали от към петстотин метра. Спасителите са шокирани, откакто до него, намират втори мъртвец на сръбски жител, паднал от същото място, евентуално много след Пламен, защото липсва на сниманите фрагменти. Поради рисковия терен на който се намират телата, на 02.01.23г. се изисква хеликоптер за евакуацията им, само че задачата му е прекъсната малко откакто прелита над спасителите.

Причините са неразбираеми за нас, макар отличното време за полет. Последва наземен превоз, през ледени полета и скални прагове с към петдесет спасители от горе изброените отряди. Общо времетраене на акцията на 02.01.2023г. е 17 часа.

Ръководството на отряд Банско, изрича големи благодарности на Димитър Пашков, който се включи в акцията като оператор на дрон и съумя да снима тялото на търсения екскурзиант! Благодарим на всички, които не усетиха почивните дни, тъй като отново взеха решение да оказват помощ! ПСС моли, да се съблюдават всички правила за сигурност при придвижване в планината при зимни условия!
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР