Новогодишната нощ е изпълнена с традиции и очаквания, точно както

...
Новогодишната нощ е изпълнена с традиции и очаквания, точно както
Коментари Харесай

Нова година и храните които носят късмет

Новогодишната нощ е изпълнена с обичаи и упования, тъкмо както тази на Коледа. Приготовленията стартират от рано, а в центъра още веднъж е празничната софра.

Ако за нея няма някакви съответни правила като за тази на Бъдни вечер да вземем за пример, то някои храни обичайно участват на нея в разнообразни елементи на света. Ето кои са те и какви са поверията, свързани с тях.

Зеленолисти зеленчуци

В някои елементи на Съединени американски щати считат, че би трябвало задължително да участват на новогодишната софра, тъй като наподобяват пари и ще донесат шанс и финансово благоденствие през идващите месеци.

Бобови

И те по същата причина могат да намерят място на масата - тъй като бобчетата символизират монети.

Царевичен самун

Отново съгласно американски обичаи, той е въплъщение на златните кюлчета и би трябвало да участва на трапезата.



Соба

Собата са тип японски спагети, направени от брашно от елда, които се употребяват студени или топли. А обичайно за страната новогодишно ядене е супата със соба. Тъй като те са по-дълги, се счита, че ще донесат дългоденствие на тези, които ги употребяват. А брашното от елда символизира устойчивостта.

Свинско

Това е месото, което най-често слагаме на новогодишната трапеза. Смята се, че то носи шанс, тъй като прасетата вървят напред, до момента в който ядат. Освен това са кръгли и символизират дебелия портфейл.

Кекс

Сладкишът с кръгла форма символизира безконечност, цялостен кръг. Традицията той да участва на новогодишната софра идва от античните гърци, които подготвят обичайна василопита със скрита паричка в нея. Той се разрязва и се раздава с настъпването на новата година. 

Нар

Отново гръцка традиция. Точно в среднощ главата на фамилията излиза пред къщата и хвърля един нар по стената. Колкото повече семена паднат, толкова повече шанс и изобилие ще има в този дом през цялата година, предава Reader`s Digest.



Мандарини

Те са обичайни за трапезата на китайската Нова година. Смята се, че носят шанс, а в случай че ни се падна мандарина с клонка, то тогава ще имаме дълъг живот и изобилие.

Леща

Бобовата просвета е обичайната за консумация в Италия часове преди настъпването на новата година. Още в античен Рим са считали, че лещата притегля парите. А тази традиция, непокътната от Средновековието до през днешния ден на Ботуша, се има вяра, че носи шанс на всички през идващите 12 месеца.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР