Ново зубърче се е родило в края на миналата седмица

...
Ново зубърче се е родило в края на миналата седмица
Коментари Харесай

Зубърчето Марина вече се разхожда из Източните Родопи

Ново зубърче се е родило в края на предходната седмица в Източните Родопи. Малкото е женско и е кръстено с името Марин а.

С новото попълнение стадото на зубрите в региона на язовир " Студен бунар " става от седем броя животни, оповестяват от фондация " По-диви Родопи ".

Майката и бебето се усещат добре, дребната пораства бързо и все по-уверено следва майка си. След раждането майката и дребното се крият главно в гората и рядко излизат навън, само че останалите животни съвсем не се отделят от тях и ги пазят.

Това е следващото зубърче, което се ражда в Родопите след епохи и дава вяра, че типът ще се завърне в региона. Раждането тази година демонстрира, че животите сполучливо се приспособяват към родопската природа .

Европейският бизон , както е прочут още зубърът, е международно заплашен тип, основен за отворените горски екосистеми и знак на възвръщането на дивата природа в Европа. Широко публикуван в предишното в цяла Европа, типът изчезва в дивата природа при започване на ХХ век заради ловуване и загубата на местообитания.
След огромна селекция и стратегия за реинтродукция на обособени екземпляри, отглеждани в зоопаркове, диви популации на зубъра са били възобновени в в началото в Централна и Източна Европа. Впоследствие зубрите се завръщат във от ден на ден региони на Стария континент и в края на 2016 година по данни на European Bison Pedigree Book има малко над 6500 зубри в целия свят.

 Два зубъра се приспособяват в Студен бунар
Два зубъра се приспособяват в Студен бунар

Европейските бизони са дарени от зоопарка в Зул, Германия

За разпространяването на зубрите на територията на България свидетелстват костни остатъци, открити в археологически обекти от Праисторията до Средновековието. През шейсетте години на предишния век малко стадо зубри е било заселено в Държавно ловно стопанство " Воден-Ири Хисар " в Североизточна България.

В Източни Родопи възобновяване на зубрите в региона на " Студен бунар " стартира през 2013 година, когато първите животни бяха докарани от развъдни центрове в Германия . В края на 2017 година стадото се усили с още две млади животни, дарени от зоопарка " Зул " в Германия.

Завръщането на зубрите в Родопите e взаимна самодейност на фондация По-диви Родопи и холандските организации АРК и Rewilding Europe със съдействието на Националното ловно-рибарско съдружие - Съюз на ловците и рибарите в България.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР