Ново за България лечение на късен Паркинсон е одобрено за

...
Ново за България лечение на късен Паркинсон е одобрено за
Коментари Харесай

НЗОК вече заплаща иновативно лечение на късен Паркинсон |

Ново за България лекуване на късен Паркинсон е утвърдено за реимбурсиране от Здравната каса и към този момент се ползва на пациенти. Става въпрос за нов вид портативна помпа, която подава непосредствено в гастроинтестиналния тракт тройна композиция от лекарства.

Това бе оповестено на дискусия във връзка Световния ден за битка с заболяването на Паркинсон - 11 април, с присъединяване на водещи невролози и представители на Националната организация на хората, заболели от късен Паркинсон.

Експертните центрове, където ще се назначава новата терапия са в МБАЛНП " Свети Наум ", УМБАЛ " Александровска ", Първа МБАЛ в София и УМБАЛ " Свети Георги "  - Пловдив.

„ Това е най-физиологичното лекуване до момента на късен Паркинсон – изясни акад. Иван Миланов – ръководител на Българското сдружение по неврология и шеф на Университетската болница по неврология и психиатрия „ Свети Наум “ в София. – Когато пациентите одобряват таблетки, настъпват пикове в серумната централизация на лекарството, които повреждат рецепторите. Докато при новата помпена терапия се подава на дребни кванти и не поврежда рецепторите. Освен това комбинацията на този медикамент и още два, които забавят неговото разграждане, държи серумната централизация на лекарството в непрекъснати равнища. Ефектът върху пациентите е доста добър. Според тях с това лекуване положението им се връща с 10 години обратно. “

Д-р Стефанов от Медицински център „ РареДис “ изясни какво съставлява стартиралата през 2021 година стратегия за поддръжка на пациенти с късна форма на заболяването на Паркинсон.

„ Екип от подготвени и квалифицирани медицински експерти оказват подпомагане и поддръжка на пациентите с късен Паркинсон. Дават им техническа помощ при подготовка на нужната здравна документи за започване на лекуването. Обучават пациентите и техните близки по какъв начин да употребяват помпата. Например по какъв начин да се грижат за чистотата на стомаха, по какъв начин да подменят йеюналната тръбичка, по какъв начин да зареждат помпата, която дозира медикаментозното лекуване и така нататък Това е належащо, тъй като в първите месеци пациентите постоянно изпитват стрес и имат потребност от поддръжка за приложението на новата терапия. “

В целия свят месец април е отдаден на битката с паркинсоновата болест. Болестта на Паркинсон е прогресивно неврологично заболяване, което визира над 6 милиона души. В България болните са към 15 000 души. В напреднал етап са 30%, а в финален етап – към 1000. Късният Паркинсон има три метода на лекуване в международната процедура: помпа с интестинален гел, дълбоко-мозъчна стимулация (ДБС) и апоморфинова помпа. Това лекуване радикално трансформира живота на пациентите и им разрешава да се върнат към естествения си метод на живот.

За заболяването

Средно след 10 години от началото на болестта се навлиза в напредналия етап, а в последния етап – след още 3-4 години. От Паркинсон най-често заболяват мъжете, към момента учените нямат пояснение за какво е по този начин. Средната възраст, в която най-често се демонстрира заболяването, е 60 години, само че от време на време може да се открие и при надалеч по-млади хора, в това число такива под 30-години. Специалистите са единомислещи, че заболяването на Паркинсон се „ подмладява ” и застига хора в дейна възраст.

Болестта безусловно срутва нервната система. Освен съществени проблеми, свързани с придвижванията, болестта рефлектира върху прочувствения статус като нерядко може да докара до отключване на депресивни положения. За страдание, признаците на заболяването се демонстрират най-често, когато огромен % (над 70%) от нервните кафези към този момент са починали, което е индикация, че тя е в напреднал етап.

Все още не са открити до дъно и аргументите, които водят до разрушение на нервните кафези и отключват болестта. Засега експертите се обединяват около мнението, че заболяването на Паркинсон е композиция от генетично влечение и въздействие на нездравословни фактори от околната среда.

С времето и напредването на заболяването, признаците се утежняват. Пероралните лечения стопират да работят след десетата година от заболяването и тогава пациентите минават в по този начин наречената „ късна фаза “ на заболяването.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР