Ново явление завладява публичното пространство особено след повишаването на инфлацията

...
Ново явление завладява публичното пространство особено след повишаването на инфлацията
Коментари Харесай

Как влияе шринкфлацията върху поведението и портфейла ни

Ново събитие превзема общественото пространство изключително след повишението на инфлацията – шринкфлация.

На границата сред маркетинговия трик и измамата, зад екзотично звучащия термин " шринкфлация " се крие добре прочут търговски метод:  намаляване на количествата на артикули (или редукцията на тяхното качество), с цел да се резервира цената, към която потребителят е свикнал . Механизмът е изключително присъщ за интервалите с висока инфлация. 

За логиката на търговците, въздействието на шринкфлацията върху държанието и портфейла на елементарния консуматор и какъв брой чест е този конфликт, споделя пред БНР  Богомил Николов , изпълнителен шеф на Асоциация " Активни консуматори ":

" Явлението въобще не е ново, а единствено получи име . Терминът се появи от университетските среди от една британска професорка. В нашето общество стана известен от месец-два.  Шринкфлацията представлява понижаване на обема/количеството на дадена стока или нейното качество в наличието, без да се трансформира продажната цена .

 istock istock
По този метод нито един статистически институт не може да записва нарастване на цените и да записва инфлация. Но действително това е една  трансформация на инфлацията, при която, без да се усилват номинално цените, се понижава това, което потребителят получава

Най-негативната страна на това събитие шрингфлация е, че то нормално остава . Формално видяно, това не е машинация – имате оповестена цена, имате разгласен грамаж. Само че се разчита на това, че хората не са чак толкоз прецизни и не обръщат внимание.  Статистиката не отбелязва инфлация, тя записва цени  по своята методика. "

Николов даде образец, че на пазара има над 300 типа самун и по тази причина би трябвало да се търси някаква форма на идентификация. Той предложи форма, сходна на стандарта " Стара планина " при месото и саламите. При хляба има един стандарт " България ", който, съгласно специалиста, не е задоволителен.

" Ако браншът се задейства, може да сътвори някакъв стандарт, който да дава гаранции . Другият вид е да се одобри някаква  законова наредба, която да задължава производителите да указват в наличието  вида и сорта жито, употребен в обещано брашно. "

Богомил Николов акцентира, че  най-добре се пази осведоменият консуматор . Затова би трябвало ясно да демонстрираме на производителите и на търговците, че не сме безучастни и че имаме искания.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР