Ново устройство дава възможност на човек с ампутация да усеща

...
Ново устройство дава възможност на човек с ампутация да усеща
Коментари Харесай

Ново устройство позволява на мъж с протезната ръка да усеща температура

Ново устройство дава опция на човек с ампутация да усеща температура с протезна ръка. Технологията е стъпка към протезни крака, които възвръщат цялостен набор от сетива, подобрявайки както тяхната полза, по този начин и приемането им от тези, които ги носят.

Екип от откриватели в Италия и Швейцария прикрепи устройството, наречено " MiniTouch ", към протезата на ръката на 57-годишен мъж на име Фабрицио, който има ампутация над китката. При проби индивидът може да разпознава студени, хладни и горещи бутилки с течност с съвършена точност; правете разлика сред пластмаса, стъкло и мед доста по-добре от случайността; и сортирайте стоманени блокове по температура с към 75 % акуратност, оповестяват откриватели на 9 февруари в Med.

„ Важно е да се включат тези технологии по метод, който потребителите на протези фактически да могат да употребяват за осъществяване на функционални задания “, споделя невроинженерът Люк Осборн от лабораторията по приложна физика на университета „ Джон Хопкинс “ в Лорел, Мериленд, който не е взел участие в изследването. „ Въвеждането на нови модалности за сензорна противоположна връзка може да помогне на потребителите да дадат повече функционалност, която не са могли да реализират преди. “

Устройството също по този начин усъвършенства способността на Фабрицио да разпознава дали допира изкуствена или човешка ръка. Неговата акуратност беше 80 % при включено устройство спрямо 60 % при изключено. „ Не е толкоз положително, колкото с непокътнатата ръка, евентуално тъй като не даваме [информация за] текстурите на кожата “, споделя невроинженерът Солайман Шокур от EPFL, Швейцарския федерален софтуерен институт в Лозана.

Работата по възобновяване на чувството за досег на протезните крака напредна доста през последното десетилетие. Но способността за разкриване на температура е изостанала.

„ Температурата е съвсем последната модалност, която би трябвало да бъде решена, с цел да обединим всички резултати и да можем да накараме един неестествен крак в действителност да се усеща като биологичен “, споделя инженерът на EPFL Джонатан Мухайм.

Проучването се основава на работата на групата, оповестена предишния май, която откри, че хората, които са имали ампутации, постоянно имат петна по остатъчните си крака, които, когато се нагряват или охлаждат, генерират температурни чувства в изчезналата им ръка. Причинява се от стимулиране на нервите, в началото предопределени за изчезналата ръка. Изследователите демонстрираха, че могат надеждно да провокират фантомни температурни чувства с течение на времето при 63 % от хората с ампутирани крака.

В новото изследване Шокур, Мухайм и сътрудници първо картографираха фантомните температурни чувства на Фабрицио, с цел да съпоставят леке ​​върху ръката му със съответното чувство в показалеца на изчезналата му ръка. След това те прикрепиха температурен датчик към върха на пръста на неговата протезна ръка, който беше обвързван посредством надзорен блок към устройство на ръката на Фабрицио, което доставяше подобаващи температурни сигнали.

Понастоящем устройството употребява единствено един датчик в края на показалеца, само че екипът възнамерява да добави двойки сензор-стимулатор, с цел да сътвори повече чувствителни към температурата места върху протезната ръка. Те също по този начин възнамеряват да разработят протеза, която съчетава способността да усеща досег, както и температура. „ Надяваме се, че ще бъдем там през идната година или нещо такова “, споделя Шокур.

Скоростта, с която устройството предава температурата, може да се трансформира в проблем при съчетание на голям брой сетива. Осборн и сътрудниците му са създали устройство, фино като пластир, което обезпечава реалистични чувства за изстудяване съвсем толкоз бързо, колкото естествените реакции, заяви този екип в Nature Biomedical Engineering предишния юли.

В непосредствена вероятност новото устройство би трябвало да бъде тествано в по-големи групи от участници, както и в действителни условия, с цел да се подсигурява, че не е неподходящо повлияно от високите температури на въздуха или влажността. „ Все още би трябвало да създадем тези краш проби отвън лабораторията “, споделя Шокур.

След като напусне лабораторията, Фабрицио към този момент знае по какъв начин би го употребявал. „ С тези нови технологии мога да схвана по-добре какво допирам “, сподели Фабрицио в авансово записано видео изявление. „ Разбира се, моят приоритет ще бъде да го употребявам в кухнята за готвене. “
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР