Ново удължаване на срока за подмяна на софтуера на касовите

...
Ново удължаване на срока за подмяна на софтуера на касовите
Коментари Харесай

Нова отсрочка за касовите апарати в бензиностанциите

Ново удължение на периода за замяна на софтуера на касовите апарати в бензиностанциите ще има, защото Министерството на финансите предложи за публично разискване промени в Наредба 18 за касовите апарати (Наредба № Н-18 от 2006 година за вписване и отчитане на продажби в комерсиалните обекти посредством фискални устройства).

Подзаконовият нормативен акт е вследствие на срещата на министъра на финансите с представители на веригите бензиностанции, на която бизнесът е изразил съществени терзания от оставащото време до края на юни за въвеждане на новите условия към софтуера на фискалните апарати. Новият период е 30 септември 2019 година.

Дотогава ще се се ползва досегашният ред за вписване и отчитане на продажбите в комерсиалните обекти.

Има и две условия

Първото е към 31 юли 2019 година бензиностанциите да имат подписан контракт за внедряване на Електронна система с фискална памет (ЕСФП) от утвърден след 1 април 2019 година вид програмен продукт, могат да ги внедрят до 30 септември, а това са по-голяма част от търговците на горива.

Второто изискване е до 31 юли веригите бензиностанции да показват в Национална агенция за приходите график за внедряване по обекти до 30 септември 2019 година.

Удължавайки периода за всички търговци, които употребяват системи за ръководство на продажбите си, до 30 септември, Министерството на финансите дава задоволително време за наблюдение в действителни условия на работата на новия програмен продукт преди всеобщото му внедряване, както и че няма да се стигне до затваряне на търговски обекти, написа в претекстовете към плана за изменение на Наредба 18.Също по този начин е регистриран фактът, че за задачите на всеобщото внедряване на ЕСФП в комерсиалните обекти е належащо да бъде възложен спомагателен интервал от време за обезпечаване на безпрепятственото действие и инсталиране на ЕСФП.

От претекстовете излиза наяве още, че въвеждането на нов период е с значимо публично значение, доколкото са налице справедливи условия, възпрепятстващи осъществяването на нормативните условия от тези лица в в началото планувания период. Така препоръчаното удължение на периода е напълно в полза на заинтригуваните лица, като задачата е да разполагат с нужното софтуерно време за образуване на активността им.

Крайният период за публичното разискване е скъсен до 14 дни след публикуването на наредбата (14.06.2019) или до 28 юни тази година. След това, според от получените оферти за промени на плана, Наредбата 18 ще бъде призната и обнародвана, а ще влезе в действие от деня на нейното издание в " Държавен вестник ".

Какво ще съдържа касовата записка на 1 октомври

Според Наредба 18, в новите касови бележки, издавани от бензиностанциите, се планува да е изписана информация за размера на Данък добавена стойност, акциза, продажната цена на горивото без косвените налози и покупната цена на горивото без данък и без Данък добавена стойност, което ще покаже брутния марж на търговците (вкл. всички направени от него разходи). Печалбата от всеки продаден литър гориво няма да се изписва.

Дали обаче няма да има смяна и на изписването на касовия бон, следва да забележим, защото Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) предизвести след следващия си разбор на пазара на горива, че оповестението на покупните и продажните цени на горивата в касовите бележки може да докара до " по-лесна съгласуваност на ценовата политика ", т.е. до картелни съглашения.

Първото отсрочване

В края на март след среща при премиера Борисов финансовото ведомство удължи периода за въвеждането на новите касови бележки на бензиностанциите, в които на обособени редова би трябвало да са посочени покупната и продажната цена на горивото със и без данък и Данък добавена стойност. Тези касови бонове трябваше да се появят от 1 април, само че по гледище на бизнеса бяха отсрочени за 1 октомври.

Проблемът с подмяната на касовите апарати породи през януари, когато от Национална агенция за приходите подсетиха,че над 170 000 касови апарати би трябвало да бъдат заменени или софтуерът им да бъде усъвършенстван до 31 март 2019 година.

Бизнесът се оказа неопитен, евентуално тъй като за първи път наредбата предвиждаше условия освен към фискалните устройства, само че и към потребления програмен продукт, който ги ръководи. /moreto.net
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР