Ново училище с разширено изучаване на български език ще отвори

...
Ново училище с разширено изучаване на български език ще отвори
Коментари Харесай

Украйна ще отвори българско училище

Ново учебно заведение с разширено проучване на български език ще отвори в Украйна. Това е заречен новият украински президент Владимир Зеленски по време на срещата си с българския вицепремиер Мариана Николова.
Николова участва на формалното встъпване в служба на новия държавен глава, а по-късно двамата са разискали значими въпроси за подсилване на двустранните връзки.
Зеленски е удостоверил уговорката на предшественика си Петро Порошенко за основаване на украинско учебно заведение с разширено проучване на български език в Одеса, изясни на съвещанието на Министерския съвет Николова.
Бившият президент на Украйна Петро Порошенко е извършил обещанието си за опазване на правата на българската общественост в Болградския район. Там живее най-голямата българска диаспора - към 200 000 души.
Инициативата бе оповестена предходната есен по време на честването на 160-ата годишнина на гимназията в Болград, в което участваха министър председателят Бойко Борисов, вицепрезидентът Илияна Йотова, някогашният вицепремиер Валери Симеонов и други водещи държавни фигури. Сред приключилите въпросната гимназия е и някогашният украински президент Петро Порошенко.
Средното учебно заведение получи и подаяние от 150 000 лева от българската страна.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР