Ново проучване засяга две от основните притеснения, свързани с екологичното

...
Ново проучване засяга две от основните притеснения, свързани с екологичното
Коментари Харесай

Електромобилите отделят по-малко CO2 от дизелите, дори когато се захранват от най-мръсния ток

Ново изследване визира две от главните терзания, свързани с екологичното въздействие на електрическия автомобил по отношение на стандартния автомобил, а точно: излъчванията, отделяни при производството на ток, задвижващ електрическите автомобили, и добива на материалите, нужни за произвеждане на акумулатори.

Основният извод: даже електрическите коли, задвижвани от електричество, добивано от най-мръсните изкопаеми източници, каквито са въглищата, отново отделят по-малко парникови газове по отношение на дизеловите коли.

Анализът за отделянето на въглероден двуокис при целия витален цикъл на електрическия автомобил е дело на университета VUB в Брюксел, поръчан от NGO Transport & Environment (T&E).

Проучването е доста задълбочено в изолирането на СО2 излъчванията, базирайки се на всяка част от виталния цикъл на автомобила. Подробното изследване може да изтеглите в.pdf от ТУК.

Както може да видите от фотографията, даже и в най-мръсната енергийна система в Европейски Съюз, каквато е тази на Полша, електрическият автомобил отделя с 25% по-малко СО2 през виталния си цикъл по отношение на един дизелов автомобил. В Швеция този % е 85 . Разликата ще става още по-голяма, защото занапред стартира силонто разрастване на възобновимите енергийни източници в електрическата система за множеството страни.

В изследването доктор Маартен Месаджи заключава, че има доста какво да се направи по посока понижаване на замърсяването при производството на батериите, само че въпреки всичко чистите енергийни източници оказват най-голямо въздействие.

Към момента делът на електрическите автомобили в Европа е едвам 1,7%, само че няколко европейски страни към този момент оповестиха решението си да прекратят продажбите на коли с ДВГ в интерес на електрически автомобили и хибриди сред 2030 и 2050 година

Анализът на T&E демонстрира, че съществуването на кобалт и литий няма да ограничи производството на акумулатори в околните години, както се чуват сходни причини. В случая с лития, изчисленията демонстрират, че запасите ще стигнат за идващите 185 години . T&E показва, че добивът на тези материали би трябвало да се сертифицира по най-високите стандарти, с цел да се защищава околната среда. В дълготраен проект нововъведенията ще оказват помощ да се понижи използването на тези материали в производството на батериите. А неотдавна BMW разгласи, че си слага цел да увеличи прозрачността в своята верига за доставки на акумулаторни кафези и в това време да ревизира опциите за осъществяване на моделни планове в Демократична република Конго, където са главните находища на кобалт и където добивът му надалеч не е екологичен, нито дава отговор на естествените трудови практики най-меко казано.

ледете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още вести харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.

Tesla регистрира рекордните $619,4 млн. загуба за тримесечие

Hennessey Venom F5 e с 1600 „ коня” и ще гони 480 км/ч

Китайци тестват трамвая на бъдещето
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР