Ново проучване в областта на психологията, проведено от Университета на

...
Ново проучване в областта на психологията, проведено от Университета на
Коментари Харесай

Дори безобидните лъжи от родителите създават от децата лъжци

Ново изследване в региона на логиката на психиката, извършено от Университета на Нанянг в Сингапур, демонстрира, че безобидните неистини, които използваме, с цел да сплашваме децата си, когато се държат неприятно, в действителност не са толкоз безобидни.

В проучването взели присъединяване 379 души. Учените открили, че тези от тях, които като деца са били лъгани постоянно от родителите си, в следствие са развили поведенчески проблеми, които им пречат да се интегрират добре в обществото. Тези хора били склонни към разрушително, манипулативно и егоистично държание.

Водещият създател на изследването, проф. Сетох Пейпей, споделя: " Използването на неистини при възпитанието на децата може да наподобява като способ, който икономисва време, изключително когато аргументите, заради които родителите желаят децата да направя нещо, са комплицирани за пояснение. " Когато родителите споделят на децата си, че " честността е най-хубавата политика ", само че в това време показват неистини, сходно държание може да изпрати спорни послания към децата им. Лъжите от родителите може в последна сметка да разрушат доверието и да провокират непочтеност и у децата. "
 Снимка 445993

Той поучава родителите да имат поради тази евентуална заплаха и да намерят други възможности на лъжите, като почитание към възприятията на детето, даването на информация, която да приготви детето какво да чака, предложение на избори и решение на казуса дружно, с цел да се предизвика положително държание у децата.

Един от минусите на проучването е, че разчита на спомените на интервюираните участници за това доколко са били лъгани от родителите си. А това може да повлияе на резултатите.

Следващата цел на екипа е да схванат от какъв темперамент са лъжите на родителите и с каква цел са употребявани. Според тях, когато се употребява неистина, която акцентира престижа и властта на родителя, това води до по-негативни последици и неустановеност у детето, в сравнение с в случай че го излъжем, че няма повече бонбони у дома, с цел да спре да упорства да ги получи.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР