Ново проучване в Китай установи, че пушачите са изложени на

...
Ново проучване в Китай установи, че пушачите са изложени на
Коментари Харесай

Пушачите са изложени на по-висок риск от 56 различни заболявания

Ново изследване в Китай откри, че пушачите са изложени на нараснал риск от 56 разнообразни болести. Вътре са няколко типа рак, заболявания на мозъка, черния дроб, панкреаса и даже очите.
Тютюнопушенето остава една от най-сериозните закани за публичното здраве в международен мащаб, изключително в страните с ниски и междинни приходи. В Китай тютюнопушенето се свързва с над един милион смъртни случая всяка година, а броят на пушачите нараства. Новото изследване на Оксфордския университет и няколко китайски институции, прави относителен разбор на здравето на върли непушачи, постоянни пушачи в предишното, само че спрели и настоящи пушачи. 
Проучването, траяло 11 години и събирало данни от 512 000 възрастни, показва 85 аргументи за гибел и 480 разнообразни самостоятелни болести при пушачите. Данните идват от China Kadoorie Biobank. Много повече от изследваните мъже в миналото са пушили постоянно - 74,3% спрямо 3,2% от дамите.„ Около две трети от младите китайски мъже стават пушачи. Повечето от тях не са навършили 20 години, когато стартират. Ако не спрат, към половината от тях в последна сметка ще бъдат убити от навика си ", беше строгото предизвестие на професор Лиминг Ли, един от ръководителите на плана.
Най-високият риск е от рак на ларинкса. Мъжете, които постоянно пушат и живеят в градски региони, са изложени на най-голям риск от заболяване и гибел, тъй като почват напълно млади и пушат повече от връстниците си в селските региони. 
Добрата вест е, че при спрелите пушенето преди някакви съществени здравословни увреждания, след 10 години непушене, рискът от сериозна болест понижава и се изравнява с равнищата на тези, които въобще в никакъв случай не са пушили.
Сред 56-те най-често срещани болести при пушачите от двата пола са: рак на белите дробове,
стомаха и пикочния мехур, диабет, сърдечен удар, аортна аневризма, пневмония, язва на стомаха и катаракта. 
Проучването е оповестено в The Lancet Public Health.
Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР