Ново проучване установява, че за децата с аутизъм е по-лесно

...
Ново проучване установява, че за децата с аутизъм е по-лесно
Коментари Харесай

Двуезчността помага на децата с аутизъм

Ново изследване открива, че за децата с аутизъм е по-лесно да се оправят с поставените задания, в случай че са двуезични .

Публикувано в Child Development, проучването открива нови аргументи, с цел да има вяра, че децата аутисти, които са двуезични, усилват когнитивната еластичност спрямо децата, които са едноезични .

Според проф. Акарна Надиг, старши създател на публикацията от Университета Макгил, проучването от дълго време е в развой на създаване. Тя твърди, че през последните 15 години е имало доста диспути по тематиката за това дали има двуезично преимущество във връзка с изпълнителните функционалности.

 Снимка 334632

" Някои откриватели са твърдо уверени, че да живееш като двуезичен човек и несъзнателното превключване на езиците, с цел да се отговори на езиковия подтекст, в който се реализира връзката, усилва когнитивната еластичност ", споделя проф. Надиг.

Предишни изследвания обаче не регистрират резултата на двуезичната дарба върху аутизма.

Сравнявайки 40 деца на възраст сред шест и девет години, със или без аутизъм, двуезични или едноезични, новото проучване се концентрира върху компютърно генерирани проби.

Чрез подбиране на предмети на екрана откривателите откриват, че двуезичните деца с аутизъм се показват доста по-добре, когато се стигне до по-сложната част от теста спрямо деца с аутизъм, които са едноезични.

Изводите от изследването са с особена значимост най-много за родителите на деца с аутизъм в решенията им по какъв начин да преподават на своите деца .

 Снимка 334634

Тъй като преди се смяташе, че проучването на втори език единствено ще затрудни децата аутисти да възприемат непознат език или ще утежни съществуващите езикови компликации, новите проучвания са повратна точка за това по какъв начин би трябвало да се образоват децата с аутизъм - изключително в страни, в които многоезичието е постоянно срещано .

Въпреки че първичното изследване е релативно малко, специалистите считат, че последствията от техните открития са големи и възнамеряват да продължат проучването, като наблюдават децата през идващите три до пет години, с цел да видят по какъв начин се развиват .
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР