Ново проучване установи, че въглеродните емисии ще нагреят тропосферата и

...
Ново проучване установи, че въглеродните емисии ще нагреят тропосферата и
Коментари Харесай

Какво ще се случи, ако космическите полети се увеличат десетократно?

Ново изследване откри, че въглеродните излъчвания ще нагреят тропосферата и ще провокират световни вятърни течения. В проучване, оповестено по-рано този месец, Националната организация на Съединени американски щати за океаните и атмосферата (NOAA) симулира резултата от мощно увеличените галактически полети върху стратосферата. Резултатите демонстрират, че плануваните галактически полети през идващите няколко десетилетия може да покачат температурата на Земята, да трансформират световните въздушни течения и да навлажнят озоновия пласт. Изследването се появява в Journal of Geophysical Research: Atmosphere.

В наши дни е мъчно да отворите който и да е софтуерно или научно насочен новинарски уебсайт, без да видите нещо за изстрелванията на спътници на Илон Мъск, проектите му да изпрати доста кораби на Марс, огромния лист на НАСА с идни изстрелвания на задача Артемида, възхода на частните галактически полети, и увеличението на националните галактически полети от непредставени преди този момент народи. Това е голям миг за космоса, тъй че трафикът е на път да се утежни.

Когато за първи път стана ясно, че NOAA е изследвала резултатите от увеличените изстрелвания на галактически кораби върху атмосферата, изводите бяха, че това може да е обвързвано със занаятите, които „ пробиват “ и изгарят близките облаци – нещо, което може да повлияе на преваляванията, защото основава резултат, наименуван нуклеация. Те са известни като дупкообразни облаци, които въпреки да наподобяват забавно, в действителност не въздействат толкоз доста на нищо.

Истината обаче се оказа доста по-мрачна… безусловно. В изследването NOAA изследва главно наводнението от черен въглерод, който идва от излъчванията на ракетно гориво, което те взривяват през втория пласт на атмосферата, прочут като стратосферата. На процедура цялото ракетно гориво е направено от въглеводороди, нещо, което промишлеността работи, с цел да се опита да понижи или смекчи. Повечето въглеводороди изгарят керосин и оставят след себе си диря от изгорен или черен въглерод под формата на сажди.

Черният въглерод в атмосферата е като да облечете Земята в черна риза в безоблачен ден. Той притегля и задържа топлината, което води до изцяло стопляне на атмосферата. Самолетите също отделят въглеродно замърсяване по този метод, само че има няколко основни разлики. Първо, самолетите отделят надлежно по-малко въглерод, тъй като изхвърчат по метод, който не се бори толкоз доста с физиката. И второ, съвсем всички търговски самолети доближават максимума си в тропосферата, един пласт под основната за озона стратосфера. (Доколкото си коства, самолетните компании работят за понижаване на въглеродните излъчвания и са тествали неща като водороден аероплан и отчасти електрически аероплан.)

За своето проучване NOAA употребява днешната базова линия за въглеродно замърсяване, което е 1000 тона ракетни сажди годишно. След това екипът умножи тази цифра по 10, което съгласно него е правдоподобна оценка поради скорошното нарастване на изстрелванията на ракети, както и световните проекти през идващите няколко десетилетия. При тази планувана скорост количеството сажди от ракетно гориво в стратосферата ще увеличи температурата в този пласт с до 4 градуса по Фаренхайт.

Това е повишението на температурата, което от своя страна визира озоновия пласт, само че не е единствено това. Повишаването на температурата се отразява и на атмосферната циркулация, която е комплицираното наслагване на вятърни течения, които тласкат въздуха по целия свят от самото начало – като струйни потоци или полярни вихри.

Повишаването на температурата, което NOAA предвижда, ще понижи някои струйни потоци с до 3,5 %. Както повишаващата се температура, по този начин и смяната в струйните потоци ще понижат озона в световните ширини на север от Хюстън, Тексас, с цели 4 %.
Тези, които изстрелват ракети в космоса, не са привикнали с обстоятелството, че въглеродните излъчвания от ракетното гориво са голям проблем. Има редица други възможности, които са в разнообразни етапи на проучване, в това число някои, които евентуално се смятат за непопулярни, като нуклеарните реактори. Ако не друго, проучването на NOAA ще помогне да се подтикват повече изследвания на тези други възможности и това може да значи, че ще забележим прототипи на нуклеарни ракетни реактори по-рано, в сравнение с се очакваше.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР