Ново проучване установи, че тютюнопушенето е толкова вредно за организма,

...
Ново проучване установи, че тютюнопушенето е толкова вредно за организма,
Коментари Харесай

Въздействието на цигарите върху имунната система продължава с години: Проучване

Ново изследване откри, че тютюнопушенето е толкоз нездравословно за организма, че трансформира имунната система на индивида, като го прави уязвим за повече заболявания и инфекции даже години откакто е отказал цигарите.

Въпреки че броят на пушачите понижава от 60-те години на предишния век насам, тютюнопушенето към момента е водещата причина за предотвратима смъртност в Съединените щати, причинявайки повече от 480 000 смъртни случая всяка година.

В продължение на десетилетия здравните служащи са казвали на пушачите, че този табиет може да докара до съществени проблеми като рак на белия дроб, инфаркт или инсулт, само че изследване, оповестено в списание Nature, предлага още една причина да се откажат от пушенето.

Изследването демонстрира, че пушенето понижава способността на организма да се бори с инфекциите незабавно и с течение на времето, а също по този начин може да изложи някого на риск от хронични болести, свързани с възпаления, като ревматоиден артрит и лупус.

" Спрете да пушите допустимо най-скоро ", предизвестява съавторът на проучването доктор Виолин Сен-Андре, експерт по изчислителна биология в Института Пастьор в Париж. " Основното обръщение на нашето проучване, изключително към младежите, е, че наподобява има забележителен интерес за дълготрайния имунитет в никакъв случай да не се стартира пушене. "

Изследователите преглеждат с течение на времето кръвни проби от група от 1000 здрави хора на възраст от 20 до 69 години. Групата е била разграничена поравно сред мъже и дами.

Изследователите са желали да видят по какъв начин 136 променливи, в това число метод на живот, социално-икономически проблеми и хранителни привички - в допълнение към възрастта, пола и генетиката - въздействат върху имунния отговор. Те подлагат кръвните проби на въздействието на постоянно срещани микроби като бактерията Е. коли и грипния вирус и мерят имунния отговор.

Тютюнопушенето, показателят на телесна маса и латентната зараза, породена от херпесния вирус, оказали най-голямо въздействие, като тютюнопушенето основало най-голямата смяна. То има съвсем същото влияние върху имунния отговор като значими фактори като възраст или пол.

Източник: CNN

 

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР