Ново проучване сочи, че вирусите от коронавирусната линия, отговорна за

...
Ново проучване сочи, че вирусите от коронавирусната линия, отговорна за
Коментари Харесай

Прилепите носят коронавируси от десетилетия

Ново изследване сочи, че вирусите от коронавирусната линия, виновна за COVID-19, циркулират в прилепите от десетилети я, доста преди вирусът да стартира да заразява хората.

Как тъкмо вирусът е скочил у хората, към момента е мистерия. Но изследването демонстрира, че коронавирусът най-вероятно е еволюирал при прилепи - като Rhinolophus affinis, източникът на ковид, който е провокирал епидемията от SARS през 2003-2004 година - не змии или панголини, както някои откриватели допускат.
 

— Bloomberg (@business)

Панголините или друго животно може би въпреки всичко са били промеждутъчен гостоприемник, преди вирусът да се трансферира на хората.

Епидемологът Масией Бони и неговите сътрудници изследват генетичните скици на новия ковид SARS-CoV-2 и 67 свързани вируси. Анализът има за цел да разкрие еволюционната история на SARS-CoV-2 и да види дали вирусът е разменил елементи генетичен материал с други коронавируси, развой, наименуван рекомбинация, с цел да се трансформира в грозния патоген, който е в този момент.

SARS-CoV-2 не е резултат от генетична замяна измежду известни коронавируси, оповестяват откривателите на 28 юли за „ Сайънс Нюз “.

Въз основа на еволюционната връзка измежду 68-те коронавируси, откривателите правят оценка, че клонът на родословното дърво на вируса, който води до SARS-CoV-2, се е различавал от сродните вируси сред 1948 и 1982 година Тези данни допускат, че коронавирусната линия, довела до вируса в сегашната пандемия, участва в прилепите от десетилетия.
 

— Science News (@ScienceNews)

Този дълъг интервал загатва, че още вируси с капацитет да заразят хората циркулират в прилепите. Откриването на такива вируси в прилеп може да помогне да се разпознават евентуални закани, преди патогените да създадат скока, оповестява екипът зад проучаването.

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР