Ново проучване разкрива тайната рецепта, която природата използва, за да

...
Ново проучване разкрива тайната рецепта, която природата използва, за да
Коментари Харесай

Как природата създава листата толкова разнообразни?

Ново изследване разкрива тайната рецепта, която природата употребява, с цел да сътворява листа с разнородни форми, каквито виждаме на всички места към нас , заяви " Сайънс дейли ".

Откритието си английски експерти от института " Джон Инес " са създали, до момента в който са изучавали хищното растение Utricularia gibba, при което са еволюирали листа с необикновена чашковидна форма, предопределени за улов на плячка. Специалистите са изследвали водното растение като модел, за да схванат общите правила, посредством които растенията " създават " листата си.

Изследователите са разкрили, че елементарни промени в генната интензивност в листната пъпка обезпечават еластичен механизъм за правене на листа с всевъзможни форми и размери.

" Открихме общ принцип, посредством който се образуват листа с разнородни форми - от плоски до игловидни и извити. Това, което ни изненада е, че в основата на огромното многообразие от листни форми лежи толкоз елементарен механизъм ", споделя професор Енрико Коен от изследователския екип.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР