Ново проучване, ръководено от учени от Тексаския университет в Остин,

...
Ново проучване, ръководено от учени от Тексаския университет в Остин,
Коментари Харесай

Ново проучване показа какво е направил астероидът, избил динозаврите

Ново изследване, ръководено от учени от Тексаския университет в Остин, поддържа теорията, че великански метеорит е блъснал планетата преди 66 милиона години, унищожавайки динозаврите и към 75% от живота на Земята по това време. Изучавайки по какъв начин събитието бързо е трансформирало климата на Земята, остават някои заключения и за нас, съобщи водещ откривател пред съветската медия " Спутник ".
Д-р Шон Гулик, проучвателен професор в UT-Austin, експерт по ролята на злополуките в геоложките изследвания и създател на новото проучване, даде изявление пред радио Спутник, с цел да разиска по какъв начин резултатите от проучванията удостоверяват въздействието на едно събитие в историята и може да има следващо влияние върху еволюцията на живота, съобщи БГНЕС.
В изследването, оповестено в Proceedings of the National Academy of Sciences откривателите изследвали скали в астероидния кратер Chicxulub под полуостров Yucatán в Мексико. Кратерът се е образувал, когато огромен метеорит, прочут като Chicxulub, се блъска в Земята преди милиони години. Смята се, че пагубното събитие е провокирало пожари и цунами.
„ Като част от Международната стратегия за проучване на океана, по принцип получихме финансиране да използваме нещо, наречено асансьорна лодка, която се издига над водата, в тази ситуация на към 45 или 50 фута над водата, и поставихме минни платформи на тази лодка и я използваха за продупчване в утайките, които са на дъното на кратера Chicxulub в Юкатан ”, споделя Гулик.
„ Пробихме към 500 метра, преди да стартираме да събираме проби на към 10 фута…Достигнахме до пласт на към 50 милиона години, които се оказаха един ден в историята на Земята. В дъното на тази купчина скали открихме стопени скали, които през днешния ден наподобяват като стъкло, което би се образувало покрай момента, когато метеоритът се е сблъскал със Земята. Над тях има счупени разтопени скали, които съгласно нас са, когато океаните са почнали да връщат назад в новосформирания кратер “, описа още той.
„ Прогнозите за това какъв брой време е лишило водата да се върне още веднъж са към 30 минути. И когато тази вода се е върнала назад и е връхлетяла тези скали - тя в действителност е избухнала. ”
Констатациите удостоверяват, че метеоритът е провокирал цунами, което е предизвикало експлоадиране на скали и прахуляк, с цел да запълни кратера.
„ Това, което имаме, е образец, при който едно събитие напълно трансформира хода на еволюцията на Земята. Имаме метеорит, който удря област, която освобождава доста въглероден диоксид и изключително доста сяра от удара. Изпарението се е издигнало в горната атмосфера и тази сяра се е комбинирала с водата е образувала сулфатни аерозоли... и това е довело до световно изстудяване, което незабавно след пожарите е било краят на динозаврите. ”, изясни Гулик.
Докато зоната към ударния кратер е цялостна със съдържащи сяра скали, в сърцевината, взета от кратера, в действителност не е открита сяра, което поддържа хипотезата, че астероидният удар е предизвикал изпаряването на съдържащите сяра минерали в мястото на удара.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР