Ново проучване предоставя може би най-убедителната причина от всички да

...
Ново проучване предоставя може би най-убедителната причина от всички да
Коментари Харесай

Това е основната причина да инвестирате в индексен фонд

Ново изследване дава може би най-убедителната причина от всички да закупите и задържите индексен фонд: единствено дребна група акции е осигурила дълготрайна облага на целия световен пазар.

Ако не притежавате тези акции, вашата чиста дълготрайна облага няма да бъде по-добра от нула - и доста евентуално доста по-лоша.

Проучването беше оповестено неотдавна в Journal of Financial Analysts, озаглавено " Дългосрочна възвращаемост на акционерите: Доказателства от 64 000 световни акции ", проучването е извършено от Хендрик Бесембиндер от Държавния университет на Аризона; Те-Фенг Чен и K.C. Джон Уей от Хонконгския политехнически университет и Гоун Чой от университета Тулейн.

Тази група от акции, която е източникът на дълготрайното основаване на благосъстояние на фондовия пазар, е необикновено дребна. Изследователите се концентрираха върху всички обществено търгувани акции в света сред 1990 и 2020 година - общо съвсем 64 000.

Те откриха, че единствено 1526 скъпи бумаги - 2,39% от общия брой - съставляват цялото благосъстояние, основано от световния финансов пазар през този 30-годишен интервал. Създаденото чисто благосъстояние на останалите 97,61% от акциите е нула.

Разпределението на възвращаемостта беше извънредно неравномерно даже измежду 2,39% от акциите, които бяха източник на чистото основаване на благосъстояние през този 30-годишен интервал. Само пет от повече от 64 000 акции са виновни за повече от 10% от общото основаване на световно благосъстояние: Apple, Microsoft, Amazon.com, Alphabet и Tencent Holdings.
 Американският пенсионен фонд Calpers продаде част от акциите си на Apple и Intel
Най-големият пенсионен фонд на Съединени американски щати продаде част от акциите си на Apple и Intel

Фондът е продал и всичките си скъпи бумаги на китайския автопроизводител Li Auto

Освен това, както можете да видите от графиката по-долу, най-хубавите 0,25% от всички акции са източник на съвсем половината от общото чисто благосъстояние, основано през тези три десетилетия.

Изключително изкривеното систематизиране, което откриха откривателите, е доста по-различно от съвършената камбановидна крива, за която научаваме в статистиката. Ако имаше това систематизиране на камбановидна крива, щеше да има идентичен късмет дадена акция да е над междинното или под средното-средно аритметично.

Една мярка за това до каква степен разпределението на акциите се отклонява от камбановата крива е разликата сред тяхната междинна и медианна възвръщаемост.

През 30-годишния интервал, оценен от откривателите, междинната кумулативна възвръщаемост на акциите при покупка и задържане е облага от 366,8%. Тяхната междинна възвръщаемост при покупка и задържане, за разлика от тях, беше загуба от 6,9%.

Мнозина на Уолстрийт не знаят за това накриво систематизиране, тъй като екстраполират от краткосрочната възвръщаемост. Но това е рисково да се прави, сподели Бесембиндер в изявление, защото изкривеното систематизиране на акциите значително липсва в краткосрочни шпации.

Възвръщаемостта на акциите за дадена седмица, месец или даже тримесечие значително се придържа към систематизиране на камбановидна крива.

Това има дълбоки последствия за финансовите анализатори, продължи той. Това е по този начин, тъй като множеството от тях базират прогнозите си за дълготрайната възвръщаемост на клиентите на " междинната възвръщаемост и междинната стойност на разпределението на вероятните бъдещи резултати ".

И въпреки всичко като се има поради мощно накриво систематизиране, освен е допустимо, само че и много евентуално множеството самостоятелни резултати да бъдат по-ниски от междинните.
 Как да инвестирате с небосвод 2023 година, съгласно специалисти от водещи фондове
Как да инвестирате с небосвод 2023 година, съгласно специалисти от водещи фондове

Ще паднат ли още оценките на обществените и частните пазари?

Ако изберете акция на инцидентен принцип и я задържите в дълготраен проект, най-вероятният единствен резултат е, че ще загубите съвсем всичко.

Още по-отрезвяващо за разглеждане е модалната възвръщаемост на акциите - единствената възвръщаемост, която се вижда по-често от всяка друга в извадката. Изследователите откриха, че модалната възвръщаемост на акциите при покупка и задържане е съвсем цялостна загуба.

Друг метод да кажем това: в случай че изберете акция на инцидентен принцип и я задържите в дълготраен проект, най-вероятният единствен резултат е, че ще загубите съвсем всичко.

Най-очевидният извод от тези констатации е вложението в индексен фонд. Освен в случай че нямате извънредно рядката дарба да избирате акции, които ще бъдат част от дребната подгрупа, която печели пари в дълготраен проект, съвсем несъмнено ще изостанете от елементарен индексен фонд.

Освен това индексният фонд, който купувате, би трябвало да бъде съпоставен с световен борсов показател. Това е по този начин, тъй като няма гаранция, че акциите на Съединени американски щати ще бъдат мощно показани в дребната част от пазара, която ще създаде цялото бъдещо чисто благосъстояние на фондовия пазар.

Вярно е, че през последните 30 години акциите на Съединени американски щати в действителност преобладаваха в това малко подмножество. Но това елементарно може да се промени през идващите 30 години.

Вземете единствено Япония, чийто фондов пазар през днешния ден е доста по-нисък от този през 1990 година Едва ли някои от 2,39% от акциите, които са основали цялото благосъстояние през последните 30 години, са на японски компании. Няма гаранция, че фондовият пазар на Съединени американски щати няма да претърпи същата орис през идващите десетилетия.

*Материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари

Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР