Ново проучване поставя под въпрос една от ключовите теории за

...
Ново проучване поставя под въпрос една от ключовите теории за
Коментари Харесай

Проучват нова теория за произхода на живота

Ново изследване слага под въпрос една от основните теории за произхода на живота на Земята, изложена за първи път от Чарлз Дарвин. Той допуска, че животът първо е зародил в плитки водни басейни.
Въпреки това, откриватели от Университетския лицей Лондон сполучливо сътвориха протоклетки в гореща, алкална морска вода, сходна на морската среда, открита наоколо до дълбоководни хидротермални пукнатини и отвори, предполагайки, че животът на Земята е можел да стартира в най-дълбоките елементи на океана, а не в най-плитките.
" Съществуват голям брой конкуриращи се теории за това къде и по какъв начин е произтекъл животът. Подводните хидротермални отвори са измежду най-обещаващите места за началото на живота - нашите открития в този момент придават тежест на тази доктрина със солидни пробни доказателства ", споделя водещият създател на проучването Ник Лейн пред списание „ Nature EcologyEvolution “.
Предишните опити се опитваха безрезултатно да образуват протоклетки, които се преглеждат като един от основните градивни детайли за развиването на живота на клетките. Въпреки това, основаването на протоклетки от елементарни молекули, които се срещат естествено, е било сполучливо в по-хладна сладка вода при строго следени пробни условия. Но по-късно те се разпадат, когато се опитът се повтори в среда, сходна на хидротермалните отвори.
„ Във всички други опити са били употребявани дребен брой молекулни видове, най-вече с мастни киселини, до момента в който в естествена среда бихте очаквали да видите по-широк набор от молекули “, споделя създателят на изследването Шон Джордан.
В „ Nature EcologyEvolution “, създателите означават, че са съумели да основат протоклетки, които да се самосъберат в среда, сходна на хидротермалната среда. По-специално топлината, солта и алкалността не попречват тяхното развиване, само че и не го подтикват.
„ В нашите опити създадохме един от значителните съставни елементи на живота при условия, които по-добре отразяват античната среда, в сравнение с доста други лабораторни проучвания “, сподели Джордан. „ Все още не знаем къде се е образувал животът, само че нашето изследване демонстрира, че не можете да изключите опцията за дълбоководните хидротермални отвори “, съобщи БГНЕС.
Океанските хидротермални отвори се намират тук-там по света, станали неотдавна налични за хората посредством модерните технологии. Тези " отдушници " извличат минерали под земната кора. Когато влизат в контакт с околната морска вода, минералите реагират, с цел да основат топла, богата на азот среда, характеризираща се с „ комини “ от минерални залежи, построени в продължение на години и способни да изпускат алкални и киселинни течности. Като цяло околната среда обезпечава сила, която е подготвена за взаимоотношение сред водород и въглероден диоксид, които могат да образуват повече и по-сложни органични съединения.
Тъй като нашите знания за хидротермалните отдушници в дълбокия океан се разшириха, откривателите значително одобриха концепцията, че животът на Земята стартира в доста горещите дълбини на най-дълбоките елементи на океана. Изследване от 2017 година възроди разногласието сред последователи и съперници на теорията на Дарвин, изключително откакто хидротермалните отвори бяха следени на други планети в нашата Слънчева система.
" Космическите задачи са разкрили доказателства, че ледените луни на Юпитер и Сатурн също могат да имат сходни алкални хидротермални отвори в моретата си. Докато в никакъв случай не сме виждали доказателства за живота на тези луни, в случай че желаеме да намерим живот на други планети или луни, изследвания като нашето могат да ни оказват помощ да решим къде да търсим “, сподели Лейн.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР