Ново проучване на университет в Мюнхен показва, че насекомите изчезват,

...
Ново проучване на университет в Мюнхен показва, че насекомите изчезват,
Коментари Харесай

Насекомите изчезват

Ново изследване на университет в Мюнхен демонстрира, че насекомите изчезват, написа Дойче веле.

След като през 2017 година прочут инсектолог алармирал, че броят на насекомите фрапантно спада, в три предпазени области на Германия били извършени изследвания.

Двама еколози от Техническия университет в Мюнхен управлявали проучванията, които удостоверили данните на сътрудника им отпреди 2 години.

Себастиан Зайболд и Волганг Вайсер систематизирали данни, събирани 10 години в масива Швабска Юра в Южна Германия, националния парк Хайних в провинция Тюрингия и биорезервата Шорфхайде в северната провинция Бранденбург.

Данните обхващали показания от над 150 точки в полето и 140 точки в горите, като били изследвани над 1 милион летящи и пълзящи инсекти от 2700 типа.

Изводите били стряскащи – както в полето, по този начин и в горите, насекомите са намалели с сред 40 и 67 % единствено за 10 години.

По-драматичен бил спадът в полето, където били изчезнали две трети от насекомите.

Учените считат, че измирането на насекомите е обвързвано със земеделието.

“Не чакахме подобен огромен спад единствено за едно десетилетие. Това е плашещо. Но в същото време пасва на картината, която рисуват от ден на ден проучвания. ”, споделя Вайсер.

Природозащитници приканват за възбрана на инсектицидите и изключително на неоникотиноидите, които към този момент бяха неразрешени във Франция.

Много гласове се чуват и за възбрана на хербицида глифозат, за който се счита, че въздейства зле на биоразнообразието като цяло.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР