Ново проучване на Каролинския медицински институт в Швеция, цитирано от

...
Ново проучване на Каролинския медицински институт в Швеция, цитирано от
Коментари Харесай

Имунитет към коронавирус може да имат повече хора от доказаното с тестове

Ново изследване на Каролинския медицински институт в Швеция, представено от BBC, демонстрира, че имунитет към новия ковид може да имат повече хора от потвърденото досега с проби за антитела. Според данните, хората с негативни резултати също може да имат имунитет.
Изследователите от Каролинския медицински институт в Швеция са тествали 200 души както за антитела, по този начин и за Т-клетки. Някои от тях са донори на кръв, до момента в който други са били проследявани като част от групата на първите инфектирани в Швеция, главно връщащи се от наранени региони като Северна Италия.
Резултатите
На всеки тестван позитивно за антитела са били открити още двама, които имат характерни Т-клетки . Те точно разпознават и унищожават инфектираните с вируса кафези. Това се следи даже при леките или безсимптомни случаи на Covid-19.
Освен това, колкото по-тежко е положението на болния, толкоз по-високо е равнището на антителата и Т-клетките, които създава.
Това може да значи, че по-широка група от хора има по-високо равнище на имунитет към Covid-19, в сравнение с демонстрират тестванията за антитела. Вероятно тези хора са развили имунен отговор с антитела, само че или те са избледнели или не могат да бъдат засечени при настоящите проби. И тези хора би трябвало да са предпазени, в случай че бъдат изложени на вируса още веднъж.
Остава въпросът обаче дали тези кафези единствено пазят човек или стопират предаването на инфекцията на други хора.
Изследванията в България - в Пловдив и Бургас демонстрираха доста ниски равнища на имунен отговор на ковид. Под 1% и в двата региона демонстрират построен имунитет. В същото време учен Богдан Петрунов цитира проучване в Женева, което посочило не повече от 8-10% открит имунитет в хората. Но съгласно него сега главната вяра е не във имунизацията, а точно в построяването на имунитет.
Проф. Дани Алтман от Imperial College London, дефинира проучването като “силно, впечатляващо и задълбочено “. Според него изследването добавя възходящия брой доказателства, че самото тестване на антитела подценява имунитета .
Бивш представител на ЦИК: Вече сме пети в Европа по разпространяване на ковид
Колективен имунитет
Това не е наложително да ни приближи до груповия имунитет, съгласно доцент Маркъс Бъгърт, един от създателите на проучването.
Нужни са повече разбори , с цел да се разбере дали тези Т-клетки обезпечават " стерилизиращ имунитет ", което значи, че те изцяло блокират вируса, или просто могат да предпазят човек от заразяване, без да спрат предаването на вируса.
Голяма част от полемиките към имунитета към новия ковид бяха съсредоточени върху антитела -  протеини с форма на Y, които работят като " ракети, стрелящи по цел ", изяснява проф. Бъгърт. Те се свързват с вируса, преди той да навлезе в клетките, и го обезвреждат.
Ако антителата не съумеят да обезвреждат вируса, той може да влезе в клетките на човек и да ги трансформира във фабрика за произвеждане на вируси.
Т-клетките , въпреки това, се насочват към към този момент инфектирани кафези и ги унищожават изцяло, спирайки разпространяването в други здрави кафези.
Подобно на антителата, Т-клетките са част от нашата имунна система, която има памет . След като разпознае избран вирус, тя може бързо да се насочи към инфектираните с него кафези и да ги убие.
Затова в Обединеното кралство се опитва лекарство, наречено интерлевкин 7, което покачва производството на Т-клетки, с цел да се види дали може да помогне за възобновяване на пациентите.
Срив на Т-клетките
Изследователи от института Francis Crick Institute, King`s College London и Guy`s and St Thomas` Hospital са забелязали, че при 60 тежко заболели пациенти се е появил срив в броя на Т-клетките .
Това не се следи при изследването в Каролинския институт, при което се открива, че колкото по-тежко е положението на болния, толкоз по-високо е равнището на антителата и Т-клетките, които създава.
Екипът съобщи, че са нужни още проучвания. Въпреки че е най-голямото проучване на Т-клетки до момента, то към момента включва относително дребна група пациенти.
Т-клетките са доста комплицирани и доста по-трудни за идентифициране от антителата , което изисква профилирани лаборатории и дребни партиди проби да бъдат тествани на ръка в продължение на дни.
Това значи, че всеобщото тестване за Т-клетки сега не е доста евентуална вероятност.
НА ЖИВО: Последна информация и всичко за ковид, 2 юли
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР