Ново проучване на Европейската комисия показва, че 21% от българите

...
Ново проучване на Европейската комисия показва, че 21% от българите
Коментари Харесай

Една пета от българите не провеждат правилно лечението си с антибиотици, съобщиха специалисти

Ново изследване на Европейската комисия демонстрира, че 21% от българите прекъсват курса си на лекуване с антибиотици, когато се почувстват по-добре, въпреки и това да е противопоказно, а три четвърти от хората като цяло са неосведомени за вредите, които неправилният или ненужният банкет на антибиотици могат да причинят. Това оповестиха експерти в конференция през днешния ден във връзка Световната седмица за отговорно използване на антибиотици.

Антибиотичната устойчивост е измежду най-големите закани за човешкото здраве и сигурността на храните в международен мащаб. Тя поражда по натурален път, само че неправилната приложимост на антибиотици при хора и животни може доста да форсира процеса. Все повече инфекции като пневмония, туберколоза и гонорея са мъчно податливи на антибиотично лекуване, защото употребяваните лекарства са все по-неефективни, обясниха шефовете на Националния център по заразни и паразитни заболявания в България, българския офис на Световната здравна организация и Националната референтна лаборатория по антибиотична устойчивост.

Всяка година жертвите на инфекции, породени от резистентни микроорганизми, надвишават 25 хиляди в Европа и 700 хиляди в международен мащаб. Със сегашните темпове на растеж на антимикробична устойчивост има заплаха до 2050 година това да се трансформира в по-честа причина за гибел от рака.

По данни на Европейския център за профилактика и надзор върху болесттите, България е на приблизително равнище по приложимост на антибиотици в доболничната помощ, или към 80% от общото ползване в хуманната медицина.

Но проблемите са в неправилното осъществяване на лекуването, несъразмерната или превантивна приложимост за заболявания, при които антибиотиците нямат резултат, потреблението на по-силни от нужното лекарства, или пък потреблението на широкоспектърни антибиотици, когато могат да се ползват такива с стеснен и ориентиран резултат към съответните бактерии. Всичко това може да се предотврати, в случай че преди изписването на антибиотици се прави антибиограма, а по-късно пациентите съблюдават предписаното им лекуване.

Съветите на Световната здравна организация са:
- да се одобряват антибиотици единствено след лекарско предписание;
- постоянно да се извършва точно рецептата на лекаря;
- в никакъв случай да не се одобряват антибиотици, изостанали от предходни курсове на лечение;
- в никакъв случай да не се споделят предписани антибиотици с други хора;
- да се заобикалят контакти с заболели хора;
- постоянни имунизации и висока персонална хигиена.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР