Ново проучване, което е първият глобален анализ на всички произведени

...
Ново проучване, което е първият глобален анализ на всички произведени
Коментари Харесай

Хората са произвели невероятните 9 милиарда тона пластмаса

Ново изследване, което е първият световен разбор на всички създадени в миналото пластмаси, откри, че хората са основали към 9 милиарда тона, заяви Live Science, представен от nauka.offnews.bg.

От тези 9 милиарда тона половината са създадени последните 13 години, съобщи Роланд Гайер (Roland Geyer), доцент по индустриална екология в Университета на Калифорния, Санта Барбара, и водещ създател на новото проучване, оповестено в списание Science Advances.

"Може да се каже, че е "феноменален триумф ", само че мисля, че това идва с тежки вреди на околната среда ", съобщи той пред Live Science.

От 2015 година насам са депонирани към 7 милиарда тона пластмаса, като единствено 9% от тях се рециклират, 12% изгарят и големите 79% отиват в сметищата, оповестяват откривателите.

Ако това не се промени, 13.2 милиарда тона пластмасови боклуци ще се изхвърлят в депата до 2050 година, пишат в проучването Гайер и екипа му.

"Това е доста, само че е единствено една дребна част от общата сума, която производство ", съобщи той.

В момента в света се създават 440 милиона тона годишно, разяснява Гайер. Количеството в океана е към 1 или 2% от общата сума.

За своето проучване Гайер и сътрудниците му употребяват данни от няколко разнообразни браншови асоциации за произвеждане на полиетилен с висока компактност (PE), полиетилен с ниска компактност, полипропилен (PP), полистирен (PS), поливинилхлорид (PVC), полиетилен терефталат (PET), PUR смоли и полиестерни, полиамидни и акрилови (PP & А) нишки. Изследването не включва пластмаси на биологична основа или биоразградими пластмаси, които съставляват 4.4 т годишно.

Когато учените изследваха виталния цикъл на пластмасите и откриха, че 60% от всички създадени пластмаси се отхвърлят в депа или в околната среда. Пластмасите, направени от изкопаеми горива, не се разграждат биологично. Вместо това, те се разрушават на по-малки микрочастици пластмаса, които се оказа, че проникват в морски и сладководни източници, където въздействието им е към момента в огромна степен незнайно, споделя Гайер.

Гайер е уверен, че оправянето с казуса с пластмасовите боклуци изисква решение, което е отвън преработването. "То не е уместно за тази работа ", изяснява ученият.

Гайер съобщи, че казусът би трябвало да бъде решен с целия комплект принадлежности за стабилно ръководство на материалите, което включва освен преработване, само че и заменяне, понижаване на количеството на материалите, нужни за реализиране на един артикул, а може би основаване на сила посредством изгаряне.

"Надяваме се, че всеки, който прочете тази публикация, да стигне до концепцията, че би трябвало да се промени метода, по който използваме и управление пластмасите ", отбелязва Гайер.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР