Ново проучване изчислява, че броят на хората, починали от COVID-19

...
Ново проучване изчислява, че броят на хората, починали от COVID-19
Коментари Харесай

Проучване: Над 900 000 жертви на COVID в САЩ

Ново изследване пресмята, че броят на хората, умряли от COVID-19 в Съединени американски щати, е повече от 900 000 , което е с 57% повече от формалните данни, оповестява NPR.

, че в международен мащаб броят на смъртните случаи от COVID-19 се приближава до 7 милиона , два пъти повече от регистрирания брой от 3,24 милиона.

Анализът идва от откриватели от Института за здравни метрики и оценки на Университета във Вашингтон, които преглеждат непотребната смъртност от март 2020 година до 3 май 2021 година, съпоставят го с това, което би се очаквало през типична непандемична година, след което поправят тези числа за други фактори, свързани с пандемията.

Окончателното броене прави оценка единствено смъртните случаи, " породени непосредствено от вируса SARS-CoV-2 ", съгласно създателите на проучването. SARS-CoV-2 е вирусът, който предизвиква COVID-19.

Изследователите пресмятат фрапантно недоизчисление в страни като Индия, Мексико и Русия , където съгласно тях формалният брой на смъртните случаи е към 400 000 прекомерно невисок във всяка страна. В някои страни - в това число Япония, Египет и няколко централноазиатски страни - изчислените жертви на Института са над 10 пъти по-високи от общо публично регистрираните.

" Анализът просто демонстрира какъв брой предизвикателно е по време на пандемията да се наблюдава тъкмо гибелта - и в действителност предаването - на Коронавирус. И като се съсредоточим върху общата смъртност от Коронавирус, мисля, че разкриваме какъв брой по-голямо е въздействието на Коронавирус , какъв брой е било и може да бъде в бъдеще ", разяснява доктор Кристофър Мъри, който управлява Института.

Изследователите доближават до своите оценки , като пресмятат непотребната смъртност въз основа на разнообразни източници, в това число публична статистика за гибелта от разнообразни страни, както и университетски проучвания на други места .

След това се изследват други фактори на смъртност, повлияни от пандемията .

Например, някои от спомагателните смъртни случаи (които не са включени в данните за коронавируса) са породени от нараснало предозиране с опиоиди или отсрочено опазване на здравето . От друга страна, трагичното понижаване на случаите на грип през предходната зима и умереният спад на смъртните случаи, породени от пострадване, доведоха до по-ниска смъртност в тези категории от нормално.

Изследователите в последна сметка стигнаха до заключението, че спомагателните смъртни случаи, които не са директно породени от COVID-19, са дейно обезщетени от другите понижения на смъртността, като остават чистите непотребни смъртни случаи от ковид.

" Когато обедините всичко това, стигаме до извода, че най-хубавият метод, най-близката оценка, за същинската гибел от Коронавирус към момента е непотребната смъртност , защото някои от тези неща са от позитивна страна, други фактори са от отрицателна страна ", разяснява Мъри.

Експертите са съгласни, че публични известия за смъртните случаи на COVID-19 регистрират същински брой на смъртни случаи от вируса. Някои страни оповестяват единствено за смъртни случаи, които се случват в лечебни заведения , или единствено когато се удостовери, че пациентите са заразени; други имат неприятен достъп до здравни грижи.

" Виждаме да вземем за пример, че когато здравните системи са мощно наранени от хора с Коронавирус, разбираемо те отделят времето си в опити да се грижат за пациентите ", сподели Мъри.

Поради това доста учени се пробват да изчислят същинската смъртност от COVID-19 , с цел да схванат по-добре по какъв начин се популяризира заболяването .

Преработеният статистически модел , употребен от екипа на Института, докара до цифри, по-големи от доста други разбори , което провокира и удивление в научната общественост .

" Мисля, че общото обръщение за това (че смъртните случаи са доста подценени и на някои места повече от други) евентуално е, само че безспорните числа са по-малко заради доста аргументи ", разяснява в мейл до NPR Уилям Ханадж, епидемиолог от Харвард .

Миналия месец група откриватели от Университета на Британската общественост на Вирджиния разгласява изследване в, което изследва несъразмерната смъртност в Съединени американски щати до декември.

Докато този екип по същия метод откри, че броят на непотребните смъртни случаи надалеч надвишава формалния брой на жертвите на COVID-19 , той не се съгласи, че разликата може да бъде напълно хвърлена върху COVID-19, а не върху други аргументи.

" Тяхната оценка на непотребните смъртни случаи е голяма и несъвместима с нашите проучвания и други ", сподели доктор Стивън Улф, който управлява екипа от Британската общественост. " В техния модел са вградени доста догатки. "

Други откриватели приветстваха изследването на Института във Вашинготн , като приканиха напъните на откривателите да основат световен модел, изключително при идентифицирането на страни с дребни обявени огнища , само че по-големи оценки за същински жертви, което може да значи, че вирусът се популяризира по-широко, в сравнение с се смяташе до момента.

" Трябва да разберем по-добре въздействието на Коронавирус по целия свят , с цел да могат страните да схванат траекторията на пандемията и да схванат къде да разположат спомагателни запаси , като проби и ваксини, с цел да спрат разпространяването ", сподели Дженифър Нуцо, епидемиолог от Джон Хопкинс .

Изследователи от Вашингтон също разгласиха обновена прогноза за броя на смъртните случаи на COVID-19 в международен мащаб, изчислявайки, че почти 2,5 милиона повече хора ще умрат от COVID-19 занапред до 1 септември , частично от трагичния.

В Съединени американски щати откривателите пресмятат, че почти 44 000 души ще умрат от COVID-19 до септември .

Проучването във Вашингтон демонстрира, че България е на трето място измежду 20-те страни с най-голям % на смъртност заради COVID-19 (смъртни случаи на 100 000), март 2020 година до май 2021 година
 Снимка 529851
Източник:
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР