Ново, предварително проучване установи връзка между кръвната група и вероятността

...
Ново, предварително проучване установи връзка между кръвната група и вероятността
Коментари Харесай

Учени спорят кои кръвни групи са най-застрашени от COVID-19, ето изводите им

Ново, авансово изследване откри връзка сред кръвната група и вероятността човек да бъде приет в болница с COVID-19. Според създателите на проучването хората с кръв от вид А могат да бъдат по-изложени на риск от тези с други кръвни групи, написа "Труд ".

Изследователи от Южния университет за просвета и технологии в Шенжен, Китай – в съдействие с сътрудници от други китайски институции – неотдавна организираха изследване, оценяващо евентуалната връзка сред кръвната група и хоспитализацията заради зараза SARS-CoV-2.

Проучването им е авансово и занапред следва да бъде оповестено публично в рецензирано списание. Това значи, че други специалисти към момента не са имали опция да оценят методологията и откритията на откривателите.

Те обаче са създали своя образователен документ наличен онлайн под формата на предпечат.



Кръвната група А е най-рискова?

Изследователите преглеждат разпределението на кръвната група измежду 2173 индивида, признати в лечебни заведения поради заболяване, породено от новия ковид COVID-19. Изследването обхвана 3 болнични заведения в Ухан и Шенжен.

Екипът съпоставя разпределението на кръвните групи на пациентите с това на група, представителна за общото население – общо 3 594 души от в Ухан.

Изследователите открили, че делът на хората с кръвна група А е доста по-висок измежду групата, приета в болница с COVID-19, в сравнение с измежду общата популация.

Те откриха също, че делът на хората с кръвна група О е доста по-нисък измежду групата с COVID-19, в сравнение с измежду общата популация.

Въз основа на тези открития създателят на първото изследване Дзяо Джао и сътрудниците му оповестяват, че “Хората с кръвна група А имат доста по-висок риск от придобиване на COVID-19 спрямо кръвни групи, които не са А, до момента в който кръвната група O има доста по-малък риск за инфекцията спрямо не-O кръвни групи. “

Важно е обаче да се подчертае, че откривателите се базират на риска от потребност от хоспитализация заради COVID-19, а не към риска от заразяване с вируса, който може да докара до болестта.

Това е по този начин, тъй като екипът преглежда единствено данни от лица, чиито признаци са били задоволително тежки, с цел да се изискват хоспитализация, а не тези с леки признаци, които са дали отговор на домашни грижи.

“Заключението може да е чисто случайно”

Но това в действителност ли значи, че хората с кръв от вид А имат причина за безпокойствие, до момента в който тези с вид О могат да въздъхнат с облекчение?

Експерти, които не вземат участие в проучването, разясниха откритията, обяснявайки, че проучването не показва причинно-следствена връзка сред кръвната група и податливостта човек да бъде приет в болница с COVID-19.

Сактхи Вайяпури, лекар на науките, доцент по сърдечно-съдова фармакология и токсикология в Университета на Рединг в Обединеното кралство, акцентира, че хората с кръв от вид А не би трябвало да се тормозят заради резултатите от това авансово изследване.

“Има малко доказателства в поддръжка на изказванието, че има освен това от инцидентна корелация сред кръвна група A и податливостта на заразяване с COVID-19”, споделя той.

“Съществуват прекалено много параметри, които слагат под подозрение достоверността на изказванията на откривателите, които – още по-лошо – не са упоменати в непровереното проучване за предпечат”, предизвестява Вайяпури.

“Без да се откриват причинно-следствени връзки сред ковид и антигените на кръвна група А, е мъчно да се разбере това умозаключение, което може да е чисто инцидентно. Важното е, че хората не би трябвало да се паникьосват от тези резултати, защото явно са нужни спомагателни научни проучвания, с цел да се обосноват тези изказвания. “

Освен това актуалното изследване, включващо данни единствено от доста характерни популации в Китай, не регистрира някои объркващи фактори, като да вземем за пример, че разпределението на кръвната група варира според от страната.

Ако обаче по-нататъшни проучвания потвърдят откритията на това проучване, те биха могли да оказват помощ на медицинските експерти да разпознават хора, които са най-изложени на риск от хоспитализация заради заразяване с новия вирус.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР