Ново поколение тестове за откриване на точния причинител на хранителни

...
Ново поколение тестове за откриване на точния причинител на хранителни
Коментари Харесай

Нови тестове за хранителните инфекции подготвят от БАН

Ново потомство проби за разкриване на точния извършител на хранителни инфекции приготвя Институтът по микробиология " Стефан Ангелов " при Българска академия на науките.

Това са ДНК основани проби с висока сензитивност и специфика. Те са елементарно използвани и могат да дадат резултати за часове, без да е нужна специфична инсталация.

Това заяви член кор. Христо Найденски, който е и член на Европейския орган по сигурност на хранитe (EFSA).

Тестовете са доста подобаващи и за настоящ надзор при произвеждане на храни в промишлеността. В случай на гърмеж на хранителна зараза дават опция да се лимитират рисковете от поява на устойчивост.
 Снимка 431424
Източник:

Стандартните проби, които са наложителни и се употребяват сега всеобщо в практиката и в Европа, са микробиологични. При тях се прави посявка на патогена, при което са нужни от време на време 3-4 дни, до момента в който се потвърди и разпознава. Но с цел да се вкарат ДНК тестванията, създадени в института, е нужен дълъг административен и нормативен път, който е добре да се облекчи оптимално. В противоположен случай, ще изгубим години до момента в който тези проби навлязат в практиката. А те биха икономисали доста стопански и здравни вреди. Още повече, че потреблението на теста е на доста допустима цена, на този стадий по-ниска даже спрямо актуалните общоприети проби, изяснява Найденски.

Екипът на проф. Найденски към този момент е изцяло подготвен с тестванията за Yersinia enterocolitica, третата по значителност хранителна зараза за Европа. Учените се надяват в скоро време да имат опция да доразвият триумфа си и с бързи ДНК проби за други инфекции.

Най-честите хранителни инфекции , докладвани от Европейската организация по сигурност на храните, са причинявани от Сampylobacter, Salmonellа и Yersinia. Това са патогени, които се срещат главно в месото (вкл. птичето месо), млякото и техните артикули.
 Снимка 431423
Източник:

Висок риск крият каймите приготвени на скара, пържолите полусурово и пилетата на грил, защото в дълбочина температурата не съумява да обезврежда патогените.

Риск крият и студените екзотични салати с морски блага, даже съхранявани в ледник. Някои от причинителите, като Listeria не престават да се развиват доста добре и на студено.

През лятото е д обре да се заобикалят и супите, застроени с яйце. Тези патогени предизвикват стомашно-чревни инфекции, които са изключително настоящи по време на морските почивки.

За предпочитане са добре опечените или сварени храни, употребявани скоро след приемането им и кулинарната обработка.

Често хората са подложени на стрес заради високите температури на плажа и преохлаждането с климатиците, внезапната промяна на ситуацията и ритъма на живот.

Това води до срив в имунната система и организмът по-трудно се бори с питателните инфекции. Те могат да са доста рискови с затрудненията си - като развиване на реактивен артрит и някои тежки автоимунни болести.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР