Ново огнище на африканска чума по свинете констатира Българската агенция

...
Ново огнище на африканска чума по свинете констатира Българската агенция
Коментари Харесай

Африканската чума порази индустриална свинеферма в Русенско

Ново огнище на африканска чума по свинете установи Българската организация по сигурност на храните. Засегнат е свинекомплекс в русенското село Николово. Обектът се намира на 9 км от границата с Румъния.

Положителните проби са получени при засилен лабораторен контрол на болестта в свиневъдните обекти.

Засегнатият свинекомплекс е със затворен индустриален цикъл. В него се отглеждат към 17 000 прасета.

От БАБХ оповестяват, че към този момент е публикуван акт за забрана за придвижване на прасета към и от обекта. Проведено е епизоотично изследване за придвижването на прасета, фураж, транспортни средства и хора от и към обекта, а също са осъществени инспекции на кланиците, в които са изпращани прасета за кръвопролитие. Свинските месо и артикули от засегнатата плантация са възбранени и ще бъдат унищожени.

Предстои насилственото умъртвяване на домашни прасета в 3-километрова защитна зона. В 10 км надзорна зона се намира още една индустриална плантация в село Юделник, както и обекти - вид " персонално стопанство ".

Забранява се търговията, напредването и превозването на живи прасета в 10 км зона. Заради откритото огнище стартират клинични прегледи на домашни прасета в обитаемоте места. Ще се ревизира и за нерегламентирани напредвания и търговия на домашни прасета. В случай че бъдат открити нарушавания, на притежателите ще бъдат формирани актове, а превозените животни ще бъдат умъртвени.

Припомняме, до този миг огнищата на чума по свинете у нас бяха 16.

На 16 юли свиневъди оповестиха, че са нужни стоманени ограничения и военно състояние поради разпространието на болестта.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР