Ново огнище на африканска чума (АЧС) е открито на територията

...
Ново огнище на африканска чума (АЧС) е открито на територията
Коментари Харесай

Ново огнище на африканска чума в ловното стопанство „Витошко-Студена“


Ново огнище на африканска чума (АЧС) е намерено на територията на държавно ловно стопанство „ Витошко-Студена ", където е открито инфектирано диво прасе. Предстои да бъде издадена заповед за ограничение на достъпа и дейностите в обсег от 200 кв. км, сподели Дамян Дамянов, шеф на Югозападното държавно дружество.

Четири са към този момент огнищата с африканска чума в горските територии, стопанисвани от предприятието.

Заради откритото умряло диво прасе в региона на Велинград, забранителната зона ще засегне и горските територии на Якоруда, където ще бъдат прекратени дърводобива, пашата и събирането на билки, гъби и горски плодове.

Заради усложнената обстановка с африканската чума се предлага сезонът за груповото ловуване на дива свиня да бъде открит преди 1 октомври, сподели Дамян Дамянов: "Има квалифицирано проектопостановление за евакуиране периода на груповия лов, което би трябвало да мине през Народното събрание. Идеята е да може министърът да трансформира периодите, т.е. да почва по-рано и вероятно да се удължава поради обстановката ".

Близо 200 диви прасета са отстреляни досега в обсега на Югозападното държавно дружество, а заложените клопки са 140. Направени са над 700 превантивни претърсвания в гората. Процесът по понижаване на популацията на дивите свине върви постепенно, признават от горското ведомство.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР