Производителят на Wegovy и Ozempic сега е най-ценната компания в Европа

...
Novo Nordisk детронира гиганта за луксозни стоки LVMH на Бернар
Коментари Харесай

Novo Nordisk детронира гиганта за луксозни стоки LVMH на Бернар Арно като най-ценната компания в Европа.

Акциите на датския производител на лекарства скочиха с 40% досега тази година, стимулирани от експлозията в търсенето на неговите лекарства за отслабване Wegovy и Ozempic.

При затварянето на търговията в понеделник Novo Nordisk (NVO) имаше пазарна капитализация от 2,96 трилиона датски крони (428 милиарда долара). Пазарната стойност на LVMH беше около $416 милиарда. Френската фирма, която продава чанти Louis Vuitton и коняк Hennessy, беше ощетена от забавящата се китайска икономика. Неговите акции са паднали с 8% през последните шест месеца, намалявайки печалбите за тази година до 12%.

Пакети от лекарството за отслабване "Wegovy" от компанията Novo Nordisk лежи на щанда за продажба в датска аптека на 28 юни в Копенхаген, Дания. class= Пакети от лекарството за отслабване Wegovy от компанията Novo Nordisk лежат на щанда за продажба в датска аптека на 28 юни в Копенхаген, Дания. Steffen Trumpf/снимка съюз/Getty Images

Продажбите на Wegovy и Ozempic скочиха рязко през последните месеци. Ozempic е лекарство, разработено за лечение на диабет тип 2, което съдържа същата активна съставка като Wegovy и което някои лекари предписват на пациентите, за да им помогнат да отслабнат.

Novo Nordisk отбеляза нова печалба в понеделник, когато компанията обяви, че Wegovy вече ще бъде достъпен в Обединеното кралство „чрез контролирано и ограничено пускане на пазара“.

Финансираната от данъкоплатците Национална здравна служба на Англия — огромен купувач на лекарства — потвърди, че ще предостави Wegovy „като опция“ за управление на теглото. Наличността ще бъде ограничена до пациенти с „поне едно“ състояние, свързано с теглото, като хипертония или сърдечно-съдово заболяване.

„Стартирането на Wegovy има потенциала да помогне на хиляди и да намали броя на страдащите от заболявания, свързани с теглото“, публикува британският министър на здравеопазването и социалните грижи Стив Баркли в X, платформата, известна преди като Twitter. „Това ново поколение лекарства [има] потенциала да промени играта.”

„Надраскване на повърхността“

Novo Nordisk вече се бори да поддържа темпото на необузданото търсене на Wegovy, което според клиничните изпитвания може да помогне на хората да загубят 15% от телесното си тегло след по-малко от 16 месеца. Наскоро публикувани резултати от петгодишно изпитване за въздействието на Wegovy върху сърдечно-съдовите заболявания също показаха, че лекарството намалява риска от инфаркт, инсулт или свързана със сърцето смърт с 20%.

В момента Wegovy се предлага само в няколко страни извън Съединените щати, но компанията вече увеличава производството и в понеделник заяви, че очаква предлагането да бъде „ограничено в обозримо бъдеще“.

Novo Nordisk Централата на Novo Nordisk, моделирана след молекула инсулин, в Копенхаген, Дания, в неделя, 25 юни 2023 г. Carsten Snejbjerg/Bloomberg/Getty Images/File

Според Световната здравна организация повече от един милиард души по света страдат от затлъстяване, което означава, че имат индекс на телесна маса (ИТМ) над 30.

„Ние просто драскаме повърхността“, каза изпълнителният директор на Novo Nordisk Ларс Фруергаард Йоргенсен пред Мег Тирел от CNN в скорошно интервю. „Имам чувството, че всъщност може да отнеме доста години, преди наистина да изпълним търсенето там.“

Компанията инвестира милиарди долари, за да увеличи капацитета и да управлява фабриките си „24/7“, добави той.

Novo Nordisk спечели почти 49 милиарда датски крони ($7 милиарда) печалба през първите шест месеца на тази година, което е с 30% повече от същия период на 2022 г.

Бумът на продажбите на нейните лекарства доведе до приток на щатски долари в икономиката на Дания, което повиши стойността на датската крона. Централната банка на Дания отговори, като запази лихвените проценти под тези, определени от Европейската централна банка, обезсърчавайки чужденците да купуват крони и намалявайки стойността на валутата.

Компанията прогнозира още по-силен растеж в бъдеще. Сега очаква печалбите й да се увеличат с до 37% тази година, много повече от максималното увеличение от 19%, прогнозирано през февруари.

Не всички са убедени, че растежът ще се превърне в допълнителни печалби за акциите на Novo Nordisk. Анализаторите от UBS повториха препоръката си за продажба на акциите в изследователска бележка, публикувана във вторник, позовавайки се на несигурността относно желанието на доставчиците на здравни услуги да плащат за Wegovy.

Ограничените бюджети за здравеопазване означават, че „потокът на пациенти със затлъстяване вероятно ще стане все по-ограничен“, казаха те.

„Ние не обсъждаме факта, че светът е изправен пред предизвикателство от затлъстяването... по-скоро твърдим, че проблемът е твърде сложен, а днешната фармакология твърде скъпа, за да предложи разумна здравна икономика.“

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР