Ново научно изследване показва, че приблизително една четвърт от планетата

...
Ново научно изследване показва, че приблизително една четвърт от планетата
Коментари Харесай

Глобалното затопляне може да остави 25% от планетата в постоянна суша

Ново научно проучване демонстрира, че почти една четвърт от планетата може да остане в непрекъсната суша, в случай че напъните за ограничение на световното стопляне не съумеят да реализират задачите, сложени от Парижкото съглашение за климата, подписано сред страните по света през 2015 година, оповестяват международните осведомителни организации.

Учените са събрали данните от прогнозите на 27 световни модела на климата , с цел да дефинират кои райони на Земята е най-вероятно да бъдат наранени от доста засушаване до края на столетието.

 Губим борбата с световното стопляне, предизвести Макрон
Губим борбата с световното стопляне, предизвести Макрон

Изкопаемите горива са съществено субсидирани - значи, че ние влагаме в личната си крах

Техният разбор, оповестен в сп. Nature, демонстрира, че сред 20 и 30 % от територията на планетата ще бъде доста по-суха от естественото.

" Засушаването е сериозна опасност , защото може сериозно да засегне области като селското стопанство, качеството на водата и биологичното многообразие ", акцентира създателят на проучването Чан-Ю Парк, който работи в Южния университет за просвета и технологии в китайския град Шънджън.

" Това може също по този начин да докара до повече горски пожари - сходни на тези в Калифорния ", добавя ученият.

 Земеделието измежду основните виновници за световното стопляне
Земеделието измежду основните виновници за световното стопляне

133 милиарда тона въглерод са се отделили от почвата през последните два века

Изследователите са разгледали евентуалните нива на засушаване за разнообразни равнища на световното стопляне, в това число повишение на междинната световна температура с 1,5 и 2 градуса по Целзий. Целта на Парижкото съглашение е да ограничи световното стопляне до нарастване от 2 градуса по Целзий над междинната температура отпреди индустриалната гражданска война.

Последните изследвания демонстрират, че ограничението на световното стопляне до нарастване с 1,5 градуса би предотвратило огромна част от плануваното засушаване . Равнищата на засушаване към този момент се покачват в по-голямата част от планетата, откакто Земята към този момент претърпя покачване от 1 градус по Целзий в международната температура.

" Районите на планетата, които биха се възползвали от запазването на стоплянето под 1,5 градуса по Целзий, са елементи от Югоизточна Азия, Южна Европа, Южна Африка, Централна Америка и Южна Австралия - където повече от 20 % от популацията живее през днешния ден ", показва проф. Тим Озбърн.

 Глобалното стопляне понижава протеина в съществени посеви
Глобалното стопляне понижава протеина в съществени посеви

Протеинът не е единственият, който ще бъде обиден
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР