Ново начало за Украйна, гласи заглавието на редакционната статия на

...
Ново начало за Украйна, гласи заглавието на редакционната статия на
Коментари Харесай

Победата на партията на Зеленски на изборите в Украйна дава шанс за ново начало

" Ново начало за Украйна ", гласи заглавието на публицистичната публикация на френския в. " Монд " за изборите в някогашната руска република, написа Българска телеграфна агенция.

Партията на президента Володимир Зеленски завоюва парламентарните избори на 21 юли с 43 на 100 от гласовете. Сега той има цялостен картбланш да извърши обещанията, си.

Случилото се в Украйна не е изненада. След като изигра значима роля в разпадането на Съюз на съветските социалистически републики през 1991 година, страната с 45 милиона поданици не спря да пробва да се откъсне от посткомунистическата орбита, с цел да стане европейска народна власт с пазарна стопанска система, чието развиването да не бъде спъвано от корупцията и олигарсите. Първият опит, с " оранжевата гражданска война " през 2004 година, се провали. Вторият, след смелата " гражданска война на Майдана " през 2014 година, беше единствено непълен триумф - в това число заради напъните на огромния съветски комшия да й попречи.

Сега резултатите от парламентарните избори дават на украинците късмет за ново начало, откакто те се обърнаха към комедийния артист Володимир Зеленски. Неопитен, само че заобиколен от няколко съществени реформатори, той се сблъска бързо с Народното събрание, в който доминираше " остарялата армия " - което докара до свикването на предварителните избори.

Зеленски може да разчита на доброжелателността на Европейски Съюз, както и на интернационалните финансови институции, отпред с МВФ. Но тази поддръжка не е безусловна. Сега топката е в полето на партията " Слуга на народа ", президента и бъдещия му управнически екип. Те би трябвало да покажат, че са съществени, със стъпки в две съществени посоки - битката с корупцията и правосъдната промяна. Първата стъпка в тази тенденция би трябвало да стане разграничаването на президента от олигарха Игор Коломойски, който поддържа акцията му.

" Украйна е раздрана сред Запада и Русия ", предизвестява немският вестник " Нордвест цайтунг " в публицистична публикация. " Ако Зеленски успее да резервира деликатния баланс сред оповестената си прозападна позиция и зачитането на съветските ползи, може да стане основна фигура в търсенето на решение на стигналия до патова обстановка спор сред Изтока и Запада в Европа ", прибавя вестникът, отбелязвайки, че сходно решение е убягнало на голям брой професионални политици.

Украинският президент обаче " има съществено предимство: демократичният глас на неговия народ, който е по-силен от връзките на остарялата система ", прибавя в. " Нордвест цайтунг ".

Европейски Съюз може да помогне на неопитните нови депутати в украинския парламент, написа немският в. " Франкфуртер алгемайне цайтунг ". " Решителната победа на партията на президента Зеленски демонстрира какъв брой мощно украинците желаят нов жанр на политика, в който нещата към този момент не се дефинират от олигарсите ", акцентира в днешната си публицистична публикация изданието.

Фактът, че в този момент с правните промени ще бъдат натоварени хора без парламентарен опит, обаче крие опасности. Но загубата на уменията на тези, които пазеха ползите на олигарсите, не е наложително да се окаже загуба. " В интерес на Европейски Съюз е да употребява опциите, предоставени от тези избори. Страните членки и изключително техни депутати могат да оказват помощ, като открият мощни връзки с неопитните украински сътрудници, с цел да им оказват помощ с работата ".

Новият украински президент е на път да стане първият водач в постсъветската ера, получил болшинство в Народното събрание - евентуален преломен миг за водача, заречен да се бори с повсеместната корупция, акцентира в. " Ню Йорк таймс ".

В изказването си след оповестяването на екзитполовете в неделя вечерта Зеленски съобщи, че резултатите са огромна отговорност, натоварвайки го да извърши обещанията си - в това число да постави завършек на войната с подкрепяните от Русия сепаратисти в Източна Украйна, връщането на пленниците и битката с корупцията. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР