Ново лекарство за имунотерапия е на път да промени играта“,

...
Ново лекарство за имунотерапия е на път да промени играта“,
Коментари Харесай

Пробив в лечението на диабет 1


Ново лекарство за имунотерапия е на път да „ промени играта “, тъй като забавя развиването на диабет вид 1. Медикаментът към този момент е утвърден от регулаторния орган в Съединени американски щати – Агенцията за надзор на храните и медикаментите (FDA).

Диабет вид 1 е прочут още като инсулинозависим и се появява най-вече в детска и юношеска възраст. Характеризира се с незадоволително произвеждане на инсулин и изисква всекидневно слагане на инжекции.

Експертите настояват, че медикаментът бележи нова епоха в лекуването на това заболяване, като за първи път медиците ще могат да повлияят върху главната причина за положението, а освен с неговите признаци.

Лекарството работи посредством препрограмиране на имунната система, с цел да ѝ попречи в атакуването на клетките на панкреаса, които създават инсулин. През 2019 година изследване сподели, че новото лекарството е забавило развиването на заболяването приблизително с две години при някои хора с висок риск.

При диабет вид 1 имунната система, която нормално се бори с бактериите и вирусите, неправилно нападна основни кафези в панкреаса, които създават инсулин. В случая обаче инсулинът е от решаващо значение, като оказва помощ на тялото да употребява захарта за сила. Повечето модерни лекувания се концентрират върху хората, които ревизират кръвната си захар и одобряват инсулин - посредством инжекция, всеки ден.

Около 8,7 милиона души по света страдат от диабет вид 1. У нас те са под 50 000.

Това, че Агенцията по храните и медикаментите е дала позволение за потреблението на лекарството в практиката, евентуално ще проправи пътя му за утвърждение в други страни.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР