Ново изследване, в което се използва терапия с микрочастици за

...
Ново изследване, в което се използва терапия с микрочастици за
Коментари Харесай

Терапията с микрочастици напълно излекува лабораторни мишки от множествена склероза

Ново проучване, в което се употребява терапия с микрочастици за увеличение на броя на „ положителните “ имунни кафези, възвръща увреждането на нервните кафези при мишки със признаци на множествена склероза и изцяло излекува 38% от тях. Откритието може да докара до нови способи за лекуване освен на множествена склероза, само че и на други автоимунни болести, като диабет вид 1.

Множествената склероза е нелечимо автоимунно заболяване, породено от имунните кафези на организма, които по простъпка нападат нервите, предаващи информация към основния и гръбначния мозък. Състоянието визира съвсем 3 милиона души в целия свят.

При множествената склероза ефекторните Т-клетки не осъзнават, че защитната мастна мембрана (миелин), покриваща нервните кафези, е естествена част от тялото, и я нападат, причинявайки инфектиране и увреждане. Увреждането на миелина попречва предаването на нервните импулси от цялото тяло към мозъка. От друга страна, регулаторните Т-клетки – Т-регулаторите – потискат несъразмерното инфектиране при автоимунните болести.

В ново изследване учени от университета John Hopkins Medicine инжектират микрочастици в лимфната система на мишки със признаци, сходни на множествена склероза. Обосновката е елементарна: в случай че те подтиснат „ неприятните “ ефекторни Т-клетки с „ положителни “ Т-регулатори, това би могло да попречи на ефекторните кафези да разрушат миелиновата обвивка.

Методът на откривателите е да инжектират биоразградими полимерни микрочастици в лимфната тъкан на лабораторни мишки, с цел да доставят три основни лечебни сътрудника. Първият от тях е синтез на два протеина: интерлевкин-2, който подтиква производството и растежа на Т-клетките, и антитяло, което блокира избрани места за свързване на интерлевкин-2, само че усъвършенства тези, които са от голяма важност за Т-регулаторите. Втората микрочастица е молекула с откъс от миелинов протеин (пептид) на повърхността, която избира миелин-специфичните Т-регулатори, които пазят обвивката на нервните кафези. Третият съставен елемент е лекарството рапамицин, имуносупресор, който понижава броя на ефекторните Т-клетки.

По този метод учените подтикват производството и растежа на Т-регулаторите и улесняват напредването им към централната нервна система посредством лимфната система. Резултатите демонстрират, че при всички мишки Т-регулаторите са спрели автоимунната интензивност на ефекторите против миелина, предотвратили са по-нататъшното увреждане на нервите и са им дали нужното време за възобновяване. По този метод 38% от мишките бяха изцяло излекувани от заболяването.

Изследователите възнамеряват да потвърдят успеваемостта на новото лекуване с микрочастици при множествена склероза с спомагателни проучвания. Учените са на мнение, че като модифицират пептида, по този метод ще могат да лекуват доста автоимунни болести, в това число диабет вид 1. Това е едно в действителност огромно достижение в региона на медицината, което може да даде опция за лекувания на болести, които до момента се считаха за нелечими.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР