Ново изследване твърди, че Вселената може да е с няколко

...
Ново изследване твърди, че Вселената може да е с няколко
Коментари Харесай

Вселената е на 11,4 милиарда години, според ново изследване

Ново проучване твърди, че Вселената може да е с няколко милиарда години по-млада, по отношение на актуалните оценки на учените, и даже по-млада от препоръчаните по-рано през годината оценки на две други групи учени, които понижиха теоретичната възраст на нашата Вселена със стотици милиони години, по отношение на известната все още.

Огромните разлики в оценките научените, са подбудени заради потреблението на разнообразни начини при изчисленията, а въпросът за възрастта на нашата Вселена е в действителност доста комплициран и е една от най-спекулираните загадки в науката през днешния ден.

„ Нямаме никаква сигурност по повод това по какъв начин звездите се движат в галактиката, всички познания, които имаме, са единствено теоретични “, съобщи Ин Джи от Института по астрофизика към академията „ Макс Планк “ (MPA), който е и водещ създател на проучването, оповестено в научното списание Science.

С помощта на информацията за придвижването на звездите, с която учените разполагат, правят оценка възрастта на Вселената, като мерят с каква скорост се уголемява. Ако Вселената се уголемява по-бързо, това значи, че е достигнала до настоящия си размер по-бързо, и надлежно би трябвало да е по-млада.

Скоростта на уголемение на Вселената през днешния ден се разказва от константата на Хъбъл, която е фундаментална големина в космологията. Колкото по-голяма е цената на константата на Хъбъл, толкоз по-бързо се уголемява Вселената, затова е толкоз по-млада.

Общоприетата възраст на Вселената, по отношение на досегашните проучвания посредством стандартните начини, е  13,7 милиарда години , при стойност на константата на Хъбъл, измерена преди цели  70 години .

Екипът на Ин Джи, на база всички нови познания и информация, които сме придобили за космологията в последните 70 години, прави оценка константата на Хъбъл като  H0 =82. 4, което ще рече, че възрастта на Вселената е около  11,4 милиарда години .
Един безконечен спор


Изследователите употребяват техника, наречена гравитационна леща, при която гравитацията изкривява светлината и кара далечните обекти да наподобяват по-близо. Те разчитат на съответно проявяване на този резултат, наречено „ времево забавяне “, като употребяват изменящата се бляскавост на отдалечените обекти, с цел да съберат нужната информация за своето проучване.

Екипът употребява две мощни гравитационни лещи – системите  B1608 + 656 и RXJ1131 . Във всяка от тези системи има четири изображения на фоновата вселена с една или две галактики на напред във времето, настоящи като лещи. Тази относително елементарна настройка разреши на откривателите да основат прецизен модел на леща и по този метод да измерят дистанциите на ъгловия диаметър с акуратност от 12 до 20%. След това, получените дистанции са приложени като котви към 740 свръхнови.
Ин Джи споделя:
„ По структура методът ни е безчувствен към детайлите на хипотетичния космологичен модел “, акцентира Ин Джи, който направи статистически разбор и комбинира данните на свръхновите с дистанциите от лещите. „ Получаваме относително висок резултат за константата на Хъбъл и макар че измерването ни има по-голяма неустановеност спрямо други директни способи, защото използваме единствено две лещи. “

Стойността за константата на Хъбъл, основана на този нов разбор, е около  82 +/- 8 km / s / Mpc  (километра в секунда за мегапарсек).

Но проучването на Ин Джи и екипа му, е единствено едно от голям брой нови, които доведоха до разнообразни стойности през последните години, като още веднъж отвориха дебата сред астрофизиците, който стартира още през 90-те, и изглеждаше завършен в последно време.

През 2013 година екип от европейски учени прегледа остатъчната радиация от Големия гърмеж и разгласи константата на Хъбъл за по-ниска –  H0 =67 . Астрофизикът Адам Рийс, който завоюва миналогодишната нобелова премия, показа константата на Хъбъл като  H0 =74 , а различен екип разгласява проучване по-рано гази година, което я дефинира като  H0 =73.3 .

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар: Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР