Ново изследване се съсредоточава върху проучването на ефектите от консумацията

...
Ново изследване се съсредоточава върху проучването на ефектите от консумацията
Коментари Харесай

Учени отсякоха: Пърженото предизвиква депресия

Ново проучване се концентрира върху изследването на резултатите от потреблението на пържени храни върху положението на меланхолия и безпокойствие. Резултатите демонстрират, че постоянното хранене с пържени храни е обвързвано с по-висок риск от меланхолия и тревога при хората. Учените показват, че са нужни спомагателни изследвания, с цел да стане явен механизма, по който се случва това. Изследването е оповестено в PNAS, написа Труд.
 
Консумацията на пържени храни е необятно публикувана по целия свят. Те са част и от така наречен западна диета. Но се оказва, че наличието в дневното меню на пържени и модифицирани храни, сладки артикули и бира е обвързвано с по-висок риск от меланхолия и тревога. Експериментите демонстрират, че процесът на пържене може да промени състава на храните и да създаде нездравословни химически субстанции. Например, при пърженето на въглехидрати като картофите, се генерира акриламид. Той е обвързван със затлъстяването, може да докара до метаболитен синдром и неврологични разстройства. Предполага се, че той е в основата на предразполагането към положение на тревога и меланхолия.
 
За задачата на изследването са оценени данните на 140 728 души от UK Biobank. Те включват информация за потреблението на пържена храна и честотата на тревога и меланхолия. Средно интервалът на следене е 11,3 години.

Според резултатите хората, които са консумирали повече от една порция пържена храна дневно, са посочили с 12% по-висок риск от безпокойствие и с 7% по-висок риск от меланхолия, в сравнение с тези, които не са консумирали. Пържените храни са участвали в менюто по-често на по-млади мъже, които са били и дейни пушачи.

Затова, с цел да се чувствате добре, налага се да намалите потреблението на пържени храни. Изследването не ги изключва изцяло и показва като нездравословни, само че по-малкото количество дава обещание да е потребно освен за физическото, само че и за психическото ви здраве.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР