Ново изследване се поинтересувало от невронната мрежа, която е отговорна

...
Ново изследване се поинтересувало от невронната мрежа, която е отговорна
Коментари Харесай

Изследване проследява как мозъкът увеличава или намалява усещането за болка

Ново проучване се поинтересувало от невронната мрежа, която е виновна за увеличението или намаляването на сигналите за болежка, съобщи Българска телеграфна агенция.

Авторите на проучването съпоставиха този механизъм с термостат, който управлява температурата в помещение.

"Отговорната за механизма мозъчна зона е известна като амигдала - съобщи ръководителката на екипа Яримар Караскийо от американските Национални здравни институти. "Тя има значима роля за дешифриране на страстите. Тя наподобява е с двойна роля ", прибавя Караскийо.

В рамките на проучване с мишки Караскийо и сътрудниците ѝ открили, че интензивността на неврони, които експресират протеина киназа С-делта, усилва болката, до момента в който невроните, които експресират соматостатин, потискат предаването на сигнали за болежка. Амигдалата не е напълно виновна за чувството за болежка. Ролята ѝ е да реагира на стрес и тревога, които усилват болката, или на концентрирането върху задача, което отвлича вниманието и понижава чувството за болежка.

Усещането на болежка може да е сигнален сигнал за субект, който се нуждае от помощ, да вземем за пример за хора, които би трябвало да бъдат оперирани поради апендицит или са получили инфаркт. Хората, които по рождение са безчувствени към болката, в редица случаи не си дават сметка за сериозността на получените от тях пострадвания и в следствие са с по-голям риск от гибел. Същевременно не всяка болежка е от изгода.

Изследване от 2012 година сподели, че 11 % от възрастните хора в Съединени американски щати всекидневно изпитват физическа болежка. Това постоянно води до взаимозависимост към мощни опиоиди или до опити за самолечение с лекарства ментета.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР