Ново изследване разбива мита, че свръхбогатите хора са най-интелигентни. Според

...
Ново изследване разбива мита, че свръхбогатите хора са най-интелигентни. Според
Коментари Харесай

Ново проучване: Не е вярно, че милиардерите са по-интелигентни

Ново проучване разрушава мита, че свръхбогатите хора са най-интелигентни.

Според данните, да си милиардер не постоянно значи да имаш по-висок разсъдък. Проучването демонстрира, че най-богатите хора реализират по-ниски резултати на тестванията за когнитивни качества от тези, които печелят по-малко от тях, написа финансовата секция на Yahoo.

В обширното изследване, откриватели от Университета в Линкьопинг, Швеция, Европейския академични институт в Италия и Университета в Амстердам, Нидерландия, са оценени данни от 59 400 шведски мъже, които се явили на тест за военна тегоба, когато са били млади. След това откривателите деликатно наблюдават тяхната кариера, приходи и авторитет на работното място в продължение на повече от десетилетие - от 35-годишна възраст до 45-годишна възраст.

Резултатите демонстрират мощна връзка сред интелигентността и капацитета за облага, до момента в който цифрата не надвиши 64 000 $ годишно.

След този миг връзката става съвсем незначителна. А при най-високите равнища на възнаграждение интелигентността доближава плато, което допуска, че други фактори, като социално-икономически генезис, просвета, личностни характерности и шанс, стават по-значими.

Проучването открива също, че престижът на работа не се усилва с когнитивните качества при по-високите заплати. В специалности като медицина, право и университетски среди по-големият авторитет не наподобява директно обвързван с по-големия приход.

Констатациите оспорват концепцията, че триумфът и по-високите равнища на приходи се реализират с великолепен разсъдък и гений. Вместо това откривателите допускат, че дребните първични разлики в триумфа сред хората могат да прераснат в извънредно неравноправие с течение на времето.

Изследването има ограничавания.

То е фокусирано единствено върху мъже, което лимитира опцията за обобщаване на резултатите за по-широката част от популацията. Но въпреки всичко дава относително огромна извадка от разнообразни равнища на възнаграждение и специалности.

В свят, в който свръхбогатите не престават да стават все по-богати и да оказват все по-голямо въздействие върху световния политически, обществен и стопански пейзаж, резултатите от изследването са значими. Изследователите показват, че аргументът, че тези, които получават най-голяма заплата, я заслужават най-вече, би трябвало да бъде оспорен - изключително в най-високата част на скалата.

" По отношение на значимото измерение на заслугите - когнитивните качества - не открихме доказателства, че хората, които заемат най-хубавите работни места и получават доста високи заплати, са по-заслужили от тези, които получават единствено половината от тях ", допълват аворите.

Според изследователския екип, " дребните първични разлики в триумфа сред индивидите не се анулират с течение на времето, а прерастват в разпределения на спечелилите, характеризиращи се с крайни неравенства ".

Тази идея не е нова, защото в бестселъра на Малкълм Гладуел " Outliers " се изяснява по какъв начин редките благоприятни условия и чистият шанс играят забележителна роля в историите на триумфа на най-успелите хора, отбелязва още Yahoo.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР