Ново изследване, публикувано в European Heart Journal, сочи, че мръсният

...
Ново изследване, публикувано в European Heart Journal, сочи, че мръсният
Коментари Харесай

Мръсният въздух вече убива повече хора от пушенето

Ново проучване, оповестено в European Heart Journal, сочи, че мръсният въздух към този момент убива повече хора, в сравнение с тютюнопушенето.

Екипът, управителен от института по химия на „ Макс Планк “, открива, че всяка година съвсем 9 млн. души умират прибързано поради неприятното качество на въздуха – съвсем два пъти повече по отношение на предходните калкулации.

Миналите изследвания посочваха, че смъртните случаи в международен мащаб са 4,5 млн. Според новия метод на пресмятане обаче евентуално става дума за 8,8 млн. Само в Европа смъртните случаи на година са 790 000.

„ За да придобием по-ясна визия – мръсният въздух предизвиква повече смъртни случаи на година, в сравнение с тютюнопушенето, което, съгласно Световната здравна организация, е лишило живота на 7,2 млн. души през 2015 година “, споделя проф. Томас Мюнцел, един от съавторите на проучването от отдела по кардиология към университетският медицински център в Майнц, Германия.

„ Можете да спрете тютюнопушенето, само че мръсният въздух е неминуем. “

Защо новите статистики варират толкоз доста по отношение на предходните? Новият способ подхожда многостранно към казуса и комбинира данни от равнищата на замърсяване в обособените страни, въздействието върху здравето, което те оказват, както и множеството фактори, свързани с проучваното население (например плътност, възраст и качество на здравеопазването).

Повечето смъртни случаи в Европа (около 40-80 процента) са били свързани с кардиоваскуларни проблеми (например инфаркт или инсулт). Мръсният въздух може да окаже влияние върху сърцето и кръвообращението по най-различни метод – да вземем за пример като повреди стените на кръвоносните съдове и ги направи по-тесни. Може да навреди и на естественото действие на сърцето, като направи кръвта по-пр-предразположена към съсирване.

Изследователите споделят, че новото проучване е разглеждало най-много резултатите, които частиците PM2.5 оказват. Това са микроскопични частици, по-малки от 2,5 микрометъра (или 0,0025 от милиметъра), които могат да проникват в дробовете ни и да навлизат в кардиоваскуларната система. Много рискови PM2.5 частици се освобождават от колите, при горенето на дървета, в индустриалното земеделие и горенето на изкопаеми горива. На базата на новите открития екипът предлага на Световната здравна организация да промени здравните си постановления, свързани с безвредните равнища на PM2.5.

„ Тъй като по-голямата част от замърсителите на въздуха в Европа са вследствие от горенето на изкопаеми горива, би трябвало неотложно да преминем към потреблението на други източници на сила – разяснява проф. Джос Леливелд от института по химия на „ Макс Планк “. – Когато използваме чиста и възобновима сила, ние освен изпълняваме Парижкото съглашение и понижаваме резултатите върху климата, само че и понижаваме замърсяването на въздуха и обвързваните с него смъртни случаи в Европа с до 55 %. “

Източник: IFLScience
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР