Ново изследване предупреждава, че заради глобалното затопляне се очаква смъртоносни

...
Ново изследване предупреждава, че заради глобалното затопляне се очаква смъртоносни
Коментари Харесай

Глобално затопляне: Смъртоносни суперклетъчни бури ще връхлитат все по-често южните американски щати

Ново проучване предизвестява, че поради световното стопляне се чака смъртоносни стихии все по-често да се насочат на изток и да поразяват по-гъсто обитаемоте южни щати като Алабама , Мисисипи и Тенеси . Учените показват също, че Съединени американски щати евентуално ще бъде обиден от повече разрушителни суперклетъчни стихии, причиняващи торнадо и градушка, предава „ APNews “.

Според метеоролози суперклетъчната стихия, която опустоши Ролинг Форк, Мисисипи, е единично събитие , което няма директна връзка с климатичните промени. Въпреки това, то се вписва в един плануван и по-опасен естествен модел , включващ повече мощни бедствия в южните райони на страната, за които е особено многочислено население, беднотия и неустойчиви жилища. Експертите предизвестяват още, че тази година сезонът на тези естествени феномени ще стартира месец по-рано , в сравнение с преди беше всекидневно.

Изследването , оповестено в Бюлетина на Американското метеорологично сдружение , планува 6,6 % нарастване на броя на суперклетъчните стихии в цялата страна и 25,8 % скок на площта и времето , в което те ще се спуснат над сушата, при сюжет за умерени равнища на бъдещо световно стопляне до края на века. В някои южни региони обаче нарастването е доста по-голямо. Сред тези региони е Ролинг Форк, където създателите на проучването предвиждат нарастване на броя на суперклетъчните стихии с една годишно до 2100 година

Предишни изследвания не успяваха да предвиждат с огромна акуратност по кое време и къде се чакат суперклетъчни стихии и торнада, защото това са феномени с дребен мащаб , изключително торнадата, които световните компютърни модели не могат да засекат елементарно. При новото проучване са употребявани по-малки районни компютърни модели , които компенсират понижената си изчислителна мощност, като специалистите са посветили две години в симулации и обработка на данни . Трима учени, които не са свързани с проучването, обявиха, че това е разумно . Един от тях, Пол Марковски отДържавния университет на Пенсилвания, който се занимава с проучване на особеностите на торнадото като събитие, го дефинира като обещаващ прогрес , защото спрямо предходни проучвания, при които са обсъждани единствено общите условия, удобни за появяването на такива стихии, в него в детайли участват симулирани стихии .

Въпреки че въпросното проучване е установило общо нарастване на броя на суперклетъчните стихии, то най-много е открило огромни промени в мястото и времето, когато те се появяват – като цяло повече на изток от междущатска автомагистрала 35, която минава през източната част на централен Тексас, Оклахома и Канзас, и по-малко на запад.

При умерено стопляне – по-малко стопляне от това, към което светът се е насочил въз основа на равнището на актуалните излъчвания, се чака в региони от източната част на Мисисипи и източната част на Оклахома да бъдат регистрирани по три суперклетъчните стихии на всеки две години, а в източната част на Тексас, Арканзас, Луизиана, Алабама, западната част на Тенеси и източната част на Джорджия – по една такава стихия на всяка втора година.

При най-лошия сюжет на стопляне – по-значително от това, което светът чака сега, проучването планува сходни промени, само че с утежняване на интензитета на суперклетъчните стихии в източната част на Оклахома, Арканзас и южната част на Мисури. Градовете, в които би трябвало да връхлетят повече суперклетъчните стихии при утежняване на равнището на световно стопляне, включват Далас-Форт Уърт, Литъл Рок, Мемфис, Джаксън, Тупело, Бирмингам и Нашвил.

Това, което се чака да се случи със стоплянето на климата, е, че Югозападните Съединени щати ще стават все по-горещи и по-сухи , настояват специалисти. В същото време Мексиканският залив , който обезпечава по този начин нужната влага за бурите, също става все по-горещ , а въздухът, приближаващ оттова, става по-плътен и мокър. Горещият изсъхнал въздух, приближаващ от места като Ню Мексико, слага по-силна „ шапка “ над местата, където нормално се зараждат стихии при конфликта на въздушните маси напролет. Тази граница значи, че бурите не могат да се развихрят толкоз мощно. Налягането обаче се покачва с напредването на метеорологичния фронт на изток, което води до образуването на суперклетъчни стихии по-далеч на изток. Тъй като през последните години февруари и март стават по-топли, в сравнение с са били преди, това събитие ще се случи по-рано през годината, само че през юли и август „ шапката “ от парещ изсъхнал въздух е толкоз мощна, че суперклетъчните стихии мъчно ще се заформят.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР