Ново изследване показва защо някои нездравословни храни са толкова пристрастяващи.

...
Ново изследване показва защо някои нездравословни храни са толкова пристрастяващи.
Коментари Харесай

Пицата и поничките действат на мозъка като наркотици

Ново проучване демонстрира за какво някои нездравословни храни са толкоз пристрастяващи. Според изследване, направено от учени от Йейлския университет, когато мазнини и въглехидрати се комбинират, храната е по-задоволителна, в сравнение с в случай че съдържа единствено едното.

Мозъкът ни счита, че храната с тази композиция е по-добра, тъй като е по-енергийно плътна, написа „ Индипендънт “.

„ Биологичният развой, който контролира асоциирането на храните с тяхната хранителна стойност, еволюира деликатно, с цел да дефинира цената на храната, тъй че организмите да могат да вземат адаптивни решения ”, споделя главният създател в изследването Дана Смол, шеф на центъра за Модерно хранене и физиологични проучвания към Йейлския университет.

„ Например, една мишка няма да рискува да излезе навън и да се изложи на риск, в случай че храната е с дребна енергийна стойност ”, разяснява тя.

„ Изненадващо, храната, която съдържа мазнини и въглехидрати, изпраща сигнали в мозъците ни посредством този механизъм. Нашите участници бяха доста точни при оценяването на калориите от мазнини и доста слаби в изчисляването на калориите от въглехидрати ”, споделя още Дана Смол.

„ Нашето проучване демонстрира, че когато двете се комбинират мозъците преувеличават енергийната стойност на храната ”, продължава още тя.

Работейки с сътрудници от Германия, Швейцария и Канада, Смол прави оценка нервните реакции на тестовите субекти, показвайки им фотоси на храна. Участниците са били подложени на сканиране на мозъка, до момента в който са им показвани изображения на разнообразни снаксове, нормално доста мазни, от време на време и доста захарни, както и композиция сред двете.

Учените са разкрили, че субектите обръщат повече внимание на храна, която комбинира високи равнища на мазнини и въглехидрати. Интересно е, че реакцията на тези храни в мозъка е по-силна в сравнение с при проявление на изображения на обичана храна.

Храните, съдържащи мазнини и въглехидрати, не съществуват по натурален метод. Те са изкуствено основани, като поничките и пицата. Единствената храна в природата съдържаща и двете неща е млякото.

Новите обработени храни комбинират мазнини и въглехидрати и съществуват от едвам 150 години, което е много малко време и мозъците ни не са се нагодили към момента.

Изследването също по този начин оказва помощ да се изясни за какво множеството хора харесват мазна, високо въглехидратна храна и съумяват много елементарно да преядат с нея. Това е, тъй като към момента човешката ни физиология не е еволюирала, с цел да се оправи със симулираното активиране на мастните и въглехидратни сигнализиращи пътища. Изследователите споделят, че тези храни фактически работят като опиати за мозъка.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР