Ново изследване показва, че размерът на тялото при бозайниците е

...
Ново изследване показва, че размерът на тялото при бозайниците е
Коментари Харесай

Глобалното затопляне прави хора и животни джуджета?

Ново проучване демонстрира, че размерът на тялото при бозайниците е намалял доста по време на най-малко две предходни световни стопляния. Учени от Университета на Мичиган допускат, че сходно развиване ще настъпи вследствие и на породеното от индивида световно стопляне. Според данни световно стопляне на два пъти е „ смалило “ бозайниците.

Реално фактът, че през интервал на стопляне преди 55 милиона години (Температурен най-много Пелеоцен-Еоцен) приматите и групи животни, като конете и елените са станали доста по дребни, е прочут от години.

Днес палеонтологът Филип Джинджерич и сътрудниците му са разкрили сведения за същото събитие по време на по-краткотрайно стопляне, настъпило 2 милиона години по-късно.

 Жиовтни

Учените са уверени в това свое изобретение, защото това към този момент се е случвало не един, а два пъти. Те ясно виждат причина и разследване и че един забавен резултат от световното стопляне в предишното е доста понижаване размера на тялото при бозайниците.

През интервала Пелеоцен-Еоцен температурният най-много е траял 160 000 години. Глобалните температури в този интервал са се повишили с сред 5 и 8 градуса по Целзий. Второто стопляне, записано от учените, било по-кратко – от 80 000 до 100 000 години. Тогава температурите се покачили с близо 3 градуса по Целзий.

От платото Бигхорн Бейсин са събрани фосили на зъби и челюсти от примати и копитни бозайници, живели по това време. Те са употребявани, с цел да се направи оценка за телесния размер на съответните екземпляри.

 Човек

Резултатите посочили, че бозайниците станали по-малки в проучвания от тях интервал, въпреки и не дотолкоз, колкото в температурния най-много Пелеоцен-Еоцен.

Установено е, че телесният размер на тип предходник на коня да вземем за пример е понижен с 19%. При огромното предходно стопляне този индикатор бил 30%.

Учените считат, че проучването им ще е от изключително значение поради настоящето световно стопляне. Установената взаимовръзка сред размера на тялото при бозайниците и породеното от световното стопляне в геологичното минало ще помогне да се плануват екологични промени, настъпващи в следствие от настоящето изменение в климата на Земята.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР