Ново изследване показва, че човешкият апендикс може наистина да се

...
Ново изследване показва, че човешкият апендикс може наистина да се
Коментари Харесай

Апендиксът може би има важна биологическа функция въпреки всичко

Ново проучване демонстрира, че човешкият апендикс може в действителност да се окаже нещо доста повече от тиктакаща бомба със закъснител в коремната ви празнина.

Учени от Среднозападния университет са наблюдавали в елементи появяването, изгубването и потворната поява на апендикса в няколко линии бозайници през последните 11 милиона години, с цел да схванат какъв брой пъти е изчезвал и се е появявал още веднъж заради еволюционни аргументи.

Те са разкрили, че органът е еволюирал най-малко 29 пъти и допустимо даже 41 пъти през еволюцията на бозайниците, а е бил загубен най-много 12 пъти.

“Това статистически мощно доказателство демонстрира, че появяването на апендикса е доста по-вероятна от неговата загуба, а това приказва за селективната му стойност при естествения тим, ”обяснява екипът.

Но в случай че апендиксът е правил голям брой завръщания при хората и други бозайници по протежението на милиони години защо е толкоз нужен?

Водещата догадка към този момент е, че той е “рай ” за потребните коремни бактерии, които ни оказват помощ да се оправим с избрани вътрешни инфекции.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР