Ново изследване откри изненадваща връзка между хранителните разстройства и престъпността.

...
Ново изследване откри изненадваща връзка между хранителните разстройства и престъпността.
Коментари Харесай

Учени откриха връзка между хранителните разстройства и престъпността

Ново проучване откри изненадваща връзка сред питателните разстройства и престъпността. Според обява в списание International Journal of Eating Disorders, дами диагностицирани с някакъв тип хранително разстройство, доста по-вероятно ще извършат кражба или друго закононарушение, спрямо други дами, написа "МегаВселена ".

Международният колектив е анализирал данни за 960 000 дами и е разкрил, че измежду страдащите от анорексия 12% са имали произшествия свързани с кражба или сходно нарушаване, измежду страдащите от булимия 18% са имали такива нарушавания на закона, до момента в който приблизително за дамите без хранителни разстройства процентът на произшествия е 5%.

Подобно е съотношението и сред осъществените други закононарушения, като измежду дамите с анорексия са пристъпили закона 7%, измежду тези страдащи от булимия 13%, до момента в който измежду здравите дами междинният % на прeстъпилите закона е 6%.

Интересно е, че това не е първото сходно проучване, което намира връзка сред питателните разстройства и престъпността. В началото на тази година учени от университета в Киото, Япония са дали на 80 дами с хранителни разстройства да попълнят безусловно неизвестен въпросник, разкриващ държанието им в ежедневния живот. 38% от тях са съобщили, че имат история на кражба от магазин, а 16% са декларирали, че имат огромно предпочитание да откраднат нещо при идващото си извършване на покупки. Японските създатели са стигнали до извода, че съществуването на хранително разстройство в композиция с по-нисък социалноикономически статус има съществено въздействие върху държание, позволяващо кражба от магазин.

В друго проучване, направено също в Япония от Nippon Medical School се демонстрира, че броят на дамите с хранителни разстройства, направили закононарушение и попаднали поради това в пандиза, пораства непрестанно през последните 15 години. Най-често такива дами попадат в пандиза поради кражба от магазин – 63%, по-късно са закононарушенията свързани с опиати – 24%. Доколкото дамите наказани за кражба на дребно от магазини нормално нямат престъпно минало и антисоциално държание, учените стигат до извода, че кражбата наподобява е породена от „ обсесивно-компулсивно държание, надълбоко вкоренено в психопатологията на пациенти с тежко хранително разстройство “.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР