Ново изследване навежда на мисълта, че топенето на морския лед

...
Ново изследване навежда на мисълта, че топенето на морския лед
Коментари Харесай

Топенето на арктическия лед ускорява разпространението на смъртоносен вирус сред морските бозайници

Ново проучване навежда на мисълта, че топенето на морския лед в Арктика способства за разпространяването на гибелен вирус измежду морските бозайници, заяви Юнайтед прес интеренешънъл.

През 2002 година вирусът на чумата по тюлените Phocine distemper virus болести и умъртви хиляди елементарни тюлени в северната част на Атлантическия океан. Две години по-късно учени идентифицираха вируса у северни морски видри в Аляска, предава Българска телеграфна агенция.

Настоящето 15-годишно проучване демонстрира, че променената динамичност на размразяване на леда в района дава опция за увеличение на контактите сред арктически и субарктически тюлени, позволявайки вирусът да се популяризира от Атлантическия в Тихия океан.

" Топенето на морския лед кара морските бозайници да търсят нови хабитати - съобщи Трейси Голдстийн от Калифорнийския университет в Дейвис. - Тъй като влизат в контакт с други типове животни, се основава опция да предадат инфекциозни заболявания с евентуален унищожителен резултат. "

Между 2001 година и 2016 година десетки морски бозайници, в това число северни морски котки и сивучи от семейство ушати тюлени, северни морски видри, били изследвани за съществуване на въпросния вирус. Оказало се, че пиковете в равнищата на зараза през 2003 година и 2009 година подхождат на доста понижаване на морския лед в Арктика. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР