Ново изследване на Тренд показа растящия интерес към татуировките на

...
Ново изследване на Тренд показа растящия интерес към татуировките на
Коментари Харесай

Над 1 млн. българи имат татуировки: За красота, от любов или заради нова страница

Ново проучване на " Тренд " сподели растящия интерес към татуировките на фона на към момента запазващи се публични предубеждения по отношение на хората, които са изрисували кожата си. 

Според данните на организацията - 19 % от гражданите имат татуировки (малко над 1 млн. души), като по-голямата част от запалянковците са мъже.

Почти половината от хората сред 18-29 година са си създали татуировки, до момента в който голямото болшинство от популацията над 50-годишна възраст в никакъв случай не се е татуирало. 

Над 50 на 100 от запитаните татуирани хора имат единствено една татуировка, 29% са с две, а 12 % от хората имат повече от три рисунки по тялото си. 

Интересни са и претекстовете на респондентите, които удостоверяват, че са се татуирали. 

44% от тях споделят, че са го създали " за хубост / жанр ", до момента в който 38 на 100 считат, че по този метод са изразили " обич към избран човек ". 



15% от запитаните са се татуирали като " знак на нова страница в живота ми ". 

Рисуването на емблеми на футболни клубове, " патриотични " или идеологически татуировки се оказва привлекателно единствено за към 3-4% от запитаните. 

Два % от хората са се татуирали, с цел да скрият белези. 

Пренебрежим дял от татуираните жители се тормозят, че това би им попречило да си намерят работа. 

Доста по-различно е обаче мнението на " нетатуираните ", при които се оказва относително висок делът на хората с предубеждения. 



16% от запитаните хора споделят, че не биха желали да имат другарски връзки с татуирани хора, а 29% не биха имали интимна връзка с човек с татуировки. 

Жените за сметка от мъжете (34% към 23%) в по-голям дял споделят злост към опцията да излизат с татуиран сътрудник.

Над 20 % от участниците в проучването са позволили, че хората с татуировки са по-склонни да злоупотребяват с алкохол и опиати или да се замесват в престъпни прояви. 

Сходен дял от хората споделят, че татуировките биха повлияли на решението им дали да наемат претендент за работа, в случай че това зависи от тях. 

" Възрастта е основен фактор във връзка с усещането по отношение на татуировките. Възрастните хора в огромни дялове не утвърждават тази форма на изложение, а и в някаква степен са склонни да стигматизират хората, които имат татуировки. Младите, въпреки това, са по-положително настроени към татуировките и татуираните хора. Чрез татуировките младежите демонстрират характерност, да заявят себе си, да покажат принадлежността си към нещо, знак на желанието за протест. Именно по тази причина най-често татуировките се вършат в младежките години ", споделя Евелина Славкова от " Тренд ". 

Високите дялове на морални предубеждения към татуираните хора евентуално се дължат на това, че " мутри и пандизчии имат татуировки като метод да изразят себе си " - знак, който продължава да основава отрицателни усещания и стандарти. 

Изследването е национално представително за пълнолетното население и е направено по поръчка на " 24 часа " за интервала 12-19 януари 2022.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР